Rekordstort deltagande i Ungdomsspelen

Ungdomsspelen är Sveriges största idrottstävling för elever med utvecklingsstörning eller intellektuella funktionsnedsättningar. Igår hölls finalen för 16:e gången på Stockholms Stadion.

Ungdomsspelen arrangeras av Stockholms handikappidrottsförbund med hjälp av några av länets kommuner samt funktionärer från olika skolor.


Äventyrsskolan var en
av skolorna som var där.

– Vi har fyra finalister med här idag, och vi har just fått en silvermedaljör i löpning 100 meter. Alla vi andra, både personal och elever, är här och hejar på, sa Monica Malm, lagledare för Äventyrsskolan, medan hon tittade på en av grenarna, höjdhopp.  


Ungdomsspelen har
i år lockat fler deltagare än tidigare år.
– Det här är en seriös tävling som växer hela tiden. Arrangören, Stockholms handikappidrottsförbund, är verkligen duktig och gör att det verkligen blir en bra tävling, säger Monica Malm.


Till årets final var 455 elever
i åldern 7-21 år kvalificerade genom att ha deltagit i någon av de 7 deltävlingar som har genomförts under våren runt om i länet. Totalt har närmare 2200 elever från 175 särskolor deltagit under våren, vilket är rekord. Deltagarna är indelade i tävlingsklasser baserat på kön, ålder/stadium och i viss mån nivå av funktionsnedsättning.

I Ungdomsspelens final
ingår löpning 60, 100 och 400 meter samt stafetter samt även 60 och 100 meter rullstol. Dessutom tävlas det i kulstötning, längdhopp och höjdhopp.

Utöver friidrottsgrenarna ingår även boccia och en 5-kamp.


Utöver Ungdomsspelen
genomfördes även US-Ruset, ett motionslopp för vuxna med utvecklingsstörning, med start och mål inne på Stadion.