Riksdagen som alltid står på anhörigas sida

Varför är det så svårt att få stöd när funktionsnedsättningen är dold? Det är en av de frågor som är aktuella på Anhörigriksdagen i Varberg 5–6 maj 2015. Årets upplaga av ”riksdagen” rymmer många spännande föreläsningar. Hela programmet är ännu inte klart men här tipsar vi om några inslag som är spikade.

1. Vad är det unika med att ha ett barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Varför bränner så många föräldrar ut sig? Varför är det så svårt att få stöd från när funktionsnedsättningen är dold?

Det här är frågor som Riksförbundet Attention jobbar med inom projektet Egen styrka och studiecirklar för denna hårt arbetande grupp föräldrar som sällan någon uppmärksammar.

Enligt Attention är dessa föräldrar en grupp som ofta strider och kämpar för sina barns plats i ett samhälle som sällan förstår vidden av funktionsnedsättningarna och hur de påverkar hela familjen. Medverkar gör Kerstin Alm, Cecilia Brusewitz och Jenny Kindgren,
alla från Riksförbundet Attention.

2. ”Och vem såg det lilla barnet?”

Om hur det är att förlora sin mamma vid 1,5 års ålder föreläser Patricia Janus, under rubriken ”Och vem såg det lilla barnet?”.

3. Hur går det med projektet ”Arbetsgivare för anhöriga” och andra satsningar hos Nka, Nationellt kompetenscentrum anhöriga?

Lennart Magnusson och Elizabeth Hansson berättar.

4. Om att vara förälder till en vuxen son eller dotter med funktionsnedsättning.

Maria Blad och Katarina Harström från Bräcke diakoni föreläser och berättar också om studiecirkeln ”När jag inte längre är med – förberedelser och funderingar inför framtiden” som är framtagen tillsammans med Vuxenskolan.

5. ”Att vara sin egen bästa vän”

För att kunna stötta andra behöver vi vara vår egen vän. Björn Natthiko Lindeblad om hur vi stödjer andra utan att gå under själv.

6. ”Alla kan surfa”

Det är titeln på en föreläsning med tips om hur man använder smarta telefoner och surfplattor till både nytta och nöje. Ann-Christine Bard-Sandström, Studieförbundet vuxenskolan och Catharina Montgomory, arbetsterapeut, berättar om ett nytt studiematerial för personer som behöver hjälp med att komma igång.
 


7. Även socialdepartementet är representerat på Anhörigriksdagen. På talarlistan finns Pernilla Baralt som är statssekreterare hos barn- och äldreminister Åsa Regnér .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *