Röstassistenter och översättningsappar är suveräna hjälpmedel redan idag

Googlehögtalare och översättningsappar har utvecklats till suveräna hjälpmedel. Det menar Hannes Sjöblad, som utforskar teknikens frontlinjer när det gäller AI, artificiell intelligens.

Han är en av föreläsarna på en konferens den 1 november om AI och robotik som komplement till vård, personlig assistans och annan service i hemmet.

AI blir rasande snabbt allt mer användbart i hjälpmedel av olika slag. Google Home, som kom i svenskspråkig version, i slutet av augusti är ett aktuellt exempel.

– System som Googles högtalare har blivit så bra på röstförståelse att vi kan använda dem som röstassistenter i vardagen. Istället för att peta på en skärm och göra sökningar kan man bara fråga när tåget går eller vad det blir för väder senare idag. Jag tycker att det är en helt suverän teknik, säger Hannes Sjöblad.

Google Home är inte ensamma om tekniken, utan många stora teknikbolag som IBM, Amazon och Apple har liknande lösningar.

– Men Google Home är väldigt bra redan nu på att lära sig känna igen röster, att svara på frågor och att ta kortkommandon. Man kan förenkla mycket genom att bara säga ”väder” istället för att ställa en hel fråga, berättar Hannes.

Lika entusiastisk är Hannes Sjöblad över de nya översättningsappar som dyker upp. Även här puffar han för Googles version, som finns för gratis nedladdning och redan nu kan hjälpa dig att konversera ”rätt upp och ned” med personer som använder att annat språk.

Jag tror att dagens tolktjänster kommer att försvinna efter hand som det blir billigare och smidigare med maskinsystem

– Det mest intressanta är att appen är gratis. Vad kostar inte en tolk som man kanske måste ha i en vårdsituation? Jag tror att dagens tolktjänster kommer att försvinna efter hand som det blir billigare och smidigare med maskinsystem. Redan nu fungerar översättningsapparna bra i vardagssituationer, ge dem ett par år till så är det tillräckligt bra även för vårdsituationer, tror Hannes.

De nya lösningarna kommer att betyda mycket för tillgängligheten, menar Hannes. Och tekniken blir tillgänglig även för de som har mycket omfattande funktionsnedsättningar.
– Det är bara en tidsfråga, säger han.

Men trots sin entusiasm påpekar han att man måste ha koll både på fördelar och nackdelar.

Övervakning är tingens tillstånd numera, så fungerar det med alla manicker och det måste man känna till

– Övervakning är tingens tillstånd numera, så fungerar det med alla manicker och det måste man känna till. Kanske ska man inte ha röstassistent i varje rum? Visst är det häftigt med alla fördelar, men det behövs också en större samhällsdiskussion, säger Hannes.

Vården och behovet av hjälpmedel är ofta det som driver utvecklingen.

– Ofta hör man att det är militären eller rymdsatsningar som leder till nya uppfinningar, men mycket av det som nu når konsumenterna togs ursprungligen fram för specialistsjukvården.

Ögonstyrningen från Tobii är ett exempel på hur vårdteknik fått mycket bredare användning. Vården är en frontlinje där man hittar nya lösningar, för en begränsad grupp men som senare kommer många till nytta, säger Hannes Sjöblad.