Rullstol för barn är familjeföretagets nya stolthet

Nyligen lanserades HD Motion, en ny rullstol för barn och unga. Bakom nyheten finns familjeföretaget HD Rehab, och en stor kraftsamling som tog sju år istället för planerade två år.

HejaOlika bad Fredrik Melander, marknadsansvarig på HD Rehab att berätta om nya rullstolen HD Motion, som är lidingöföretagets allra senaste modell för barn och unga.

Samtidigt följde vår fotograf Linnea Bengtsson med bakom kulisserna på HD Rehab på Lidingö.

Vad är det nya med HD Motion?

– HD Motion är vår första komfortrullstol som vänder sig helt mot barn. Vi har tidigare fokuserat 100 procent mot vuxensidan och tonåringar. Behovet har under lång tid vuxit fram där mer eller mindre samtliga av våra kunder både på export och i Sverige efterfrågat en barnkomfortrullstol från oss.

– Framtagningen av HD Motion har varit rolig men extremt tidskrävande. Vår ursprungliga plan var att ta fram stolen på ett par år, men när vi lanserade HD Motion år 2020 hade det gått sju år sedan vi startade upp projektet.

– I korthet kan man beskriva HD Motion som en komfortrullstol för både utom- och inomhusbruk. Den är lättkörd och lättmanövrerad. Den är anpassningsbar och ställbar i bredd, längd och höjd. Vi har ett stort tillbehörssortiment.

Rullstolen HD Motion. Foto: Linnea Bengtsson
Rullstolen HD Motion. Foto: Linnea Bengtsson

Hur gick det till att utveckla barnrullstolen?

– Utvecklingen har skett i samråd med våra kunder och gedigna kravspecifikationer. I och med att det dragit ut på tiden har det varit en utmaning att uppdatera de ursprungliga kravspecifikationerna med nya krav som vuxit fram under tiden.

– Det är alltid svårt att ställa de olika kraven mot varandra då man inte kan få precis allt, men vi är mycket nöjda med slutresultatet. Det har blivit en extremt anpassningsbar rullstol som passar i olika miljöer och situationer.

– HD Motion är en CE-märkt medicinteknisk produkt. Vi måste vara noga med att följa alla regelverk och standarder vilket ibland medför att vissa lösningar och funktioner inte är genomförbara.

– Även om vi sätter brukaren i fokus i all vår produktutveckling försöker vi hela tiden involvera vårdaren i våra koncept. Våra produkter ska vara perfekta för brukaren men samtidigt enkla och säkra att hantera för alla andra runt omkring. Kvalitet och långsiktighet leder till en bättre miljö och ekonomi på sikt.

Hur har lanseringen gått?

– Även om det är som det är med pandemin har lanseringen börjat bra. Så snart allt öppnas upp lite mer väntar ett kontaktnät i framförallt Europa som är ivriga att börja jobba med HD Motion. I Sverige måste vi till stor del följa avtalsperioderna men vi har redan fått ut en del rullstolar till hjälpmedelscentralerna.

– Vi har lyckats vinna en upphandling som precis har startat, vilket är väldigt roligt. Vi ser med glädje fram emot att få ut fler rullstolar och få mer feedback från marknaden så att vi kan fortsätta utvecklingen med ännu mer funktioner och tillbehör.

Beskriv företaget HD Rehab!

– HD Rehab AB har cirka 25 anställa och har både utveckling och tillverkning i egna lokaler på Lidingö. Det är ett svenskt familjeägt företag som i över 40 år konstruerat, utvecklat och tillverkat hjälpmedel med huvudfokus på komfortrullstolar. Företaget hette tidigare Hantverksdesign & Rehabiliteringsprodukter AB och grundades av min farfar Rolf Melander. Företaget styrs nu av min pappa Ronny, min farbror Rickard, min bror Henrik och jag själv.

Fredrik Melander, HD Rehab. Foto: Linnea Bengtsson
Fredrik Melander, marknadschef på HD Rehab. Foto: Linnea Bengtsson.

Vilka andra produkter är HD Rehab känt för?

Några andra av de mest kända produkterna från HD Rehab är dessa:
HD Stolen, komfortrullstol för vuxna som marknadsfördes 1980–2017.
HD Stolen Barn, komfortrullstol för juniorer, 1990–2017.
HD Humlan, komfortrullstol för tungviktare, 2007–2021.
HD Balance, komfortrullstol för vuxna, 2011–.

Vilken betydelse har det att allt görs lokalt på Lidingö?

– Vår stora fördel med utvecklingen är att vi är ett av de fåtal företag i vår bransch som bibehållit svensk tillverkning i egna fabriker. Vi kan anpassa och testa snabbt i vår fabrik utan långa ledtider som de företag som har tillverkningen i fjärran östern. Visserligen leder detta till att vi får svårt att konkurrera på enbart pris men fördelarna med kvalitet, miljöpåverkan, arbetsvillkor, långsiktighet och trygghet gör detta till ett enkelt val för oss.

– Kvalitet och miljöaspekter värdesätts sällan i dagens upphandlingar men vi hoppas på sikt att detta får en större inverkan och att man går ifrån att enbart titta på hur billigt det är för stunden. En bra komfortrullstol är verkligen så mycket mer än billigt för stunden, det är livskvalitet, säger Fredrik Melander.