Simon har koll på IT-hjälpmedlen för skola och jobb
Simon Sjöholm jobbar med att ta fram förslag på IT-hjälpmedel och tekniska lösningar åt personer med inlärningssvårigheter. Egna strategier är viktigast att lära sig, säger han.
– Om jag ska ta mig igenom en stor textmassa på jobbet som jag inte förstår, då hjälper det inte med talsyntes. Vad gör jag då? Hur bryter jag ner textmassan så jag förstår sammanhanget?
Simon har själv dyslexi och språkstörning. Många av de strategier han använder skaffade han sig under skoltiden, med hjälp av sin mamma som är speciallärare.
– Min mamma gav mig en grund att stå på, kan man säga. Hon skapade verktyg för inlärning och struktur åt mig och uppmuntrade mig att tänka framåt.
Med mycket jobb och envishet tog Simon studenten med höga betyg och idag jobbar han på företaget ICAP AB. Simon föreläser även om sin språkstörning och om vägen från skolan till ett framgångsrikt yrkesliv.
Simon säger att det är viktigt att just grunden läggs tidigt. Redan i skolan behöver man få både läs- och skrivträning och få jobba med hjälpmedel, som talsyntes, rättstavningsprogram och tidshjälpmedel, men också få hjälp att lära sig skapa strukturer och tydlighet. Idag finns många nya möjligheter till anpassning direkt i klassrummet.
– När jag gick i skolan och fick anteckningar av någon annan i klassen behövde de ju digitaliseras innan talsyntesen. Men idag behövs kanske inte så mycket extra om läraren tänker efter från början. Det går att spela in direkt när man pratar, och den interaktiva whiteboarden har ju kommit stort.
Hur ska man då hitta rätt i mängden av appar och tekniska hjälpmedel, frågar jag Simon. Han ler.
– Egentligen räcker det ju att tänka på några saker. Jag börjar alltid med situationen. Var finns svårigheterna? Är det vid datorn på ett kontor eller ute i rörelse? Sedan funderar jag på vilka sorters datorer och mobiler som redan används i verksamheten. Det är bra att hålla sig till samma system. Och så kommer jag till vad det är som ska göras. Ett hjälpmedel fungerar inte för allt, man kan behöva använda flera olika program för olika saker.
Simon Sjöholm är själv flitig användare av IT-hjälpmedel. Foto: Linnea Bengtsson.
Några vanliga IT-hjälpmedel är rättstavning, talsyntes och OCR (ordigenkänning från bild). Det är viktigt att hitta program för de här grundläggande funktionerna som man trivs med. Det finns många olika talsynteser, som Claro-produkterna och Acapellas röster.
– Det går egentligen inte att säga att någon av dem är bäst, det beror helt på den som ska lyssna. Olika program har röster som låter olika, och en del fungerar bättre än andra för att lyssna riktigt snabbt. Själv har jag gått över till en talsyntes som heter TorTalk. Den har inte en massa avancerade funktioner så den kanske inte passar för alla, men i gengäld är den väldigt enkel att använda och låter bra.
Simon tycker att man kommer långt med att tänka på hjälpmedel för tre områden: Anteckningsstöd, planering, och informationshantering.
Som anteckningsstöd kan man till exempel använda inspelningsappar som AudioNote. Det som är bra med den är att man kan använda den både på olika sorters surfplattor eller mobiler och på datorn. Det finns också hjälpmedel som SmartPen, som ser ut som penna och block men har en inspelningsfunktion, och är enkla att ha med sig överallt utan att man sticker ut.
– Till planering kan det behövas en bra kalender. Week Calendar är en mobilapp som är tydlig och enkel att anpassa, men många av de inbyggda kalenderapparna börjar bli riktigt bra och då behöver man ju ingen extra. Påminnelser och larm finns i de flesta mobiler idag.
Informationshantering handlar om saker som man behöver kunna gå tillbaka till, men som inte behöver ligga som påminnelser. Det kan vara allt från listor och dokument till mötesanteckningar. Ibland är traditionella hjälpmedel som till exempel en dator med officeprogrammen bäst, kanske i kombination med OneNote för att skapa en struktur för filerna. Det finns också en del appar, som till exempel EverNote och de anteckningsappar som följer med mobilen eller surfplattan.
Det kan vara bra att fundera över hur man enkelt kan föra över och ha med sig informationen. Vissa program synkar enkelt mellan datorn och surfplattan. Man kan också använda tjänster som DropBox eller OneDrive för att spara information så att man kan komma åt den från olika system.
Simon återkommer ofta till hur viktigt det är att ta bort allt oväsentligt, minimera antalet hjälpmedel och hålla sig till samma system som redan används i verksamheten. Han tycker också det är viktigt att inte vara för snabb att prova nytt.
– Det kommer fler och fler avancerade datorprogram och appar. Men för användaren kan det vara bättre med ett fåtal enkla och tydliga hjälpmedel, säger han.
– Det är bättre att lära sig ett par program ordentligt i stället för att testa nya program för att hitta ”det bästa”. Och att använda samma hjälpmedel både på jobbet och privat underlättar.’
– Varje gång man byter app för till exempel anteckningar på surfplattan, då är risken att man tappar strukturen man har skapat. Man har ju hittat sitt eget sätt att lägga in olika sorters anteckningar och sortera dem, men byter man app försvinner den ordningen. Ibland tycker jag att man måste bestämma sig för att ”nu kör jag på det här”. Så får man byta senare om det inte funkar.
Vad använder då Simon själv för hjälpmedel på jobbet?
– Jag går mer och mer åt det avskalade hållet. Idag har jag en smartphone och en smart PC, som är en blandning av surfplatta och dator. Jag använder mig av TorTalk med OCR-hantering för att få text uppläst. Till både mobilen och datorn har jag kopplat kalender, påminnelser och minneshjälpmedel. I datorn använder jag mig av Outlook och i mobilen har jag Week Calendar. Det är bra att ha allt på ett och samma ställe.
Läs gärna mer om Simon på www.simondidit.se