Sju sidor om ”Foppa” i Föräldrakrafts julnummer

En omslagsintervju med superkändisen Peter Forsberg är det stora dragplåstret i Föräldrakrafts decemberutgåva som når prenumeranterna den 10 december 2010.
– Jag vet hur mycket kärlek familjerna måste ge, säger Peter Forsberg i vår intervju.

Med sin satsning på Icebreakers drar Peter Forsberg och andra svenska hockeystjärnor in miljontals kronor till kroniskt sjuka barn och ungdomar. Föräldrakrafts Mikael Nyberg har träffat Foppa på hemmaplan i Örnsköldsvik för lång intervju om hans ovanliga engagemang.

Vi har även träffat Lisa Börjegren, 17 år, som går på samma gymnasieskola som Peter Forsberg varit elev i. Tack vare stipendier från hockeyproffsens stiftelse kunde Lisa åka på en härlig utlandsresa med familjen.

TEMA SKOLA sträcker sig över 18 sidor i decemberutgåvan. Här finns bland annat reportage från skolor som framgångsrikt lyckats ta hand om alla elever, oavsett funktionsnedsättning.

Uppdelningen har ökat i svenska skolor. Men forskningen talar för att inkludering är positivt för alla elever och för kunskapsutvecklingen. Två av Sveriges mest framgångsrika grundskolor visar att alla elever kan lyckas. På Örsundsbroskolan har förändringen startat inifrån. På Nossebro skola tog ledningen de första initiativen. Gemensamt för båda är dock att de har eldsjälar med mod att våga bryta mot traditioner – och envishet att aldrig ge upp.
Skoltemat har även intervjuer med Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör med flera.

I TEMA PSYKISK HÄLSA möter vi en familj som berättar om terapin som hjälpte Jonathan att övervinna många år av mobbing och andra motgångar i skolan. Idag går han på en gymnasieskola och trivs bra med livet.
”Jag var inåtvänd och deprimerad under hela min grundskoletid. Idag mår jag bra igen, till stor tack vare terapin”, berättar Jonathan i Anna Pellas reportage.

Tema Psykisk hälsa handlar även om:
Reportage från psykoterapimottagningen.
Intervju med forskaren som uppmanar föräldrar att tänka också på sig själva – för barnets skull.
Tips som kan underlätta dialog med ditt barn.
Så ser det bästa föräldrastödet ut.

TEMA EKONOMI tar upp risken för att en ny fattigdomsgeneration är på väg att skapas. Allt fler unga med utvecklingsstörning får avslag på ansökningar om aktivitetsersättning. Även på andra sätt blir de ekonomiska villkoren tuffare. Temat tar även upp aktuella frågor om vårdbidrag, bilstöd och handikappersättning.

På sex sidor om IDROTT möter våra läsare Anna-Carin Ahlquist, den svenska bordtennisstjärnan som nått positionen som världsetta. MS tvingade Anna-Carin att slänga sina högklackade skor till förmån för kryckor, och sedan även rullstol. Det skulle ta lång tid innan hon accepterade sitt nya liv.
På idrottssidorna möter du även Linda Junker, som tipsar om hur man kommer igång med idrott. Vidare berättar vi om hur skolidrotten kan bli mer tillgänglig.

På debattsidan skriver en mamma om sina problem med att hjälpa unga med neuropsykiatriska svårigheter: ”Tänk om sjukvården kunde säga: Låt oss samarbeta”.

Annika gör yoga tillgänglig för fler. I ett reportage får vi inblick i hur Annika Metsäs yogaverksamhet blivit öppen för alla.

Sören Olssons krönika handlar om lekfullhet kontra höga ambitioner. Även om livet inte är någon dans på rosor kan det vara värdefullt att förhålla sig till det på ett lekfullt sätt, menar vår krönikör.

På nyhetssidorna finns senaste nytt om bedrägerier inom personlig assistans, kriget om den nya diskrimineringslagen och en intervju med en av författarna till boken ”Lite lagom ovanlig”.

På hjälpmedelssidan tipsar vi om nya smarta daisyspelare, timglas, trygghetsmobil, dynamiskt huvudstöd och modern dyslexiträning.

”När de som står en närmast sviker gör det mest ont”. Denna utgåvas krönika är skriven av Maria Ennefors och är ett smakprov ur RBU Stockholms nya bok Lite lagom ovanlig.

Kyrkan diskuterar alltför sällan de stora livsfrågorna med personer som har funktionsnedsättningar, menar prästen Jonas Persson i Högalids församling i Stockholm. Du möter honom i en intervju sist i Föräldrakrafts decemberutgåva.

Runt den 10 december är det dags att hålla utkik efter tidningen i brevlådan.