Sjunger i riksdagen för sin rätt till ledsagning
Trollhättekören Syskonringen gjorde succé när de uppträdde på riksdagen under gårdagen. Men det var nära att resan inte kunde bli av – då alla som sökte ledsagning fick avslag från kommunen. Till Stockholm hade de ändå lyckats ta sig för att lyfta frågan om den ”kommunarrest” som många hamnar i när kommuner drar in på ledsagning.
Uppdatering: Nu finns en ny version av LSS-skolans lektion om ledsagarservice, med allt du behöver veta om denna viktiga LSS-insats: LSS-skolan 2021: 4. Ledsagarservice och kontaktperson
Och här finns alla lektioner i LSS-skolan 2021.
– Vi har stora problem med att få ledsagning beviljad så att våra körmedlemmar kan leva ett fullvärdigt liv. Men jag känner ändå lite hopp efter idag. Det kändes som att vi verkligen fick chansen att lyfta upp frågan på riksdagsnivå, säger Elisabet Friberg, lillasyster till Eva som sjunger i kören.
Eva var en av körsångarna som sjöng solo och hon berättar att det varit nervöst, trots att var långt ifrån första gången kören uppträdde.
– Jag har varit uppe sen klockan tre. Jag kunde inte sova, så nervös var jag. Men nu känns det jättebra! Säger Eva.
Eva och Elisabet Friberg var nöjda med dagen. Foto: Linnea Bengtsson
Syskonringen var inbjudna till ett seminarium i riksdagen, initierat av riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD), med syfte att sätta fokus på insatsen ledsagning, som ofta får ta mindre plats i debatten kring LSS. Moderator var Elisabeth Sandlund, journalist och opinionsredaktör på tidningen Dagen. Hon har egen erfarenhet av att kämpa med att få ledsagning till sin dotter.
– När Ulrika flyttade till gruppboende förlorade hon alla andra LSS-insatser som hon tidigare haft. Idag kan hon få ledsagning till en aktivitet i vecka, men inte på lördagar och söndagar. Hon vill gå i kyrkan på söndagar, men då har svaret varit ”måste hon gå på söndagar?”. Så i dagsläget är hon helt beroende av att följa med mig när vi kan gå tillsammans, annars får hon stanna hemma, berättar Elisabeth Sandlund.
Elisabet Friberg känner igen sig i frustrationen.
– Kören Syskonringen har funnits i 25 år och betyder jättemycket för körmedlemmarna som en social aktivitet. Vi träffas varannan söndag och sedan åker vi på konsertresor varje sommar. Vi har varit i allt från Dalhalla, Stockholm, Falkenberg till Åland och Danmark. Och det har aldrig varit några bekymmer för medlemmarna att få den ledsagning de har behövt, säger Elisabet.
Men det senaste året har situationen ändrats drastiskt, menar hon. Omsorgsnämnden i Trollhättan beviljar i de flesta fall inte längre ledsagning vid övernattning eller vid resa utomlands.
– Vilket i princip innebär att man sätter alla kommuninvånare i behov av ledsagning i kommunarrest. Ska man åka på en släktträff eller begravning är det ofta resor som innebär övernattning och då får de flesta avslag på ledsagning, berättar Elisabet.
Sedan i våras driver hon och kören en utdragen kamp mot kommunen, där körmedlemmarna blev nekade ledsagning för en resa till Norge.
– Alla fick avslag, men flera överklagade. Det har varit en lång och utdragen process, som har skrivits mycket om i den lokala pressen, men vi har fortfarande inte fått rätt. För mig är det galenskap att man nekar en sådan självklar insats och istället lägger enorma summor på arvoden till jurister och tjänstemän som ska hantera alla överklaganden, säger Elisabet.
Kören Syskonringen gjorde succé med sitt uppträdande. Foto: Linnea Bengtsson
Hon tycker att kommunen har en kränkande inställning till hennes syster och de övriga körmedlemmarna och att kommunens tolkning kring var gränsen för när en människa blir socialt isolerad är alldeles för snäv.
– Jag har fått skrivet till mig att det vore bra om jag ansökte om ledsagning till min syster i så god tid att alla rättsprocesser hinner bli klara innan själva resan. Hur tänker de då? Det är ju en horribel tolkning av LSS, ska alla som är i behov av ledsagning behöva ansöka om den minst nio månader innan själva resan. Det säger sig självt att det inte går, säger Elisabet.
Trots uppståndelsen i Trollhättan och en inbjudan från riksdagen, beviljades heller ingen av körmedlemmarna ledsagning för resan till Stockholm.
– Min syster anses helt enkelt inte tillräckligt socialt isolerad. Idag är det assistansbolagets förtjänst att vi kunde åka, de har ställt upp för den här viktiga resan. Samt att vi anhöriga får dra ett stort lass, säger Elisabet.
Alla medverkande på gårdagens seminarium var rörande överens om att det är ett stort problem att kommunerna tolkar lagstiftningen så pass olika.
Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Foto: Linnea Bengtsson
– Det här seminariet om ledsagning är väldigt viktigt. Det är mycket bra att det snart dras igång en ordentlig utredning om LSS och vi hoppas att man då inte missar viktiga insatser som ledsagning, som faktiskt gör att så många människor kan vara en del av samhället på samma villkor som andra. Jag hoppas att man inte glömmer att bjuda in organisationerna i det viktiga arbetet, säger Thomas Jansson, förbundsordförande för FUB.