Skolan som inspirerar eleverna till att läsa och skriva

Idag är det författarbesök för grundsärskoleeleverna på Kollaskolan i Kungsbacka. Författaren Ann-Charlotte Ekensten, som skrivit 34 böcker på lättläst svenska, är inbjuden för att inspirera eleverna att skriva egna berättelser. Föräldrakraft är på plats när en av klasserna slår sig ned i högstadiets bibliotek. Schh! Vi börjar strax!

”Idag är det torsdag. Klockan 9.00 Författarbesök, biblioteket högstadiet” står det på whiteboarden i Blåmusslans klassrum på Kollaskolan i Kungsbacka.

Eleverna Adam Blickfeldt, 12 och Malte Gärdehed, 10, ser fram emot besöket. De har redan läst några av de böcker som författaren Ann-Charlotte Ekensten skrivit.

I biblioteket på högstadiet är lamporna släckta. På whiteboarden syns en tankekarta med bilder på saker Ann-Charlotte tycker om. Hon inleder med att peka på bilderna, samtidigt som hon säger och tecknar att hon gillar att åka skidor, läsa och campa. Och att hon tycker mycket om choklad. ”Jag gillar också choklad!” säger en av eleverna och de pratar en stund om vilken sort som är godast. Ann-Charlotte fortsätter med att berätta att hon länge drömt om en hund, och att hon nu äntligen har skaffat en. En annan elev frågar vilken sorts hund det är och berättar sedan om sina hundar.

 

Kollaskolan.

 

När presentationen är klar visar Ann-Charlotte en bild på sina böcker, 34 stycken än så länge, på lättläst svenska. Klassen lyssnar uppmärksamt när hon berättar att det är hon själv som väljer vad hon ska skriva om. Hon förklarar skillnaden mellan skönlitterära böcker, där hon får hitta på vad hon vill, och faktaböcker, där hon behöver forska och ta reda på saker.

 

Fortsättningen av texten är endast öppen för Föräldrakrafts betalande prenumeranter, som också kan läsa den i Föräldrakraft nr 4, 2018 (ute i mitten av december 2018).


Logga in med din prenumerant-inloggning. Om du saknar inloggningsuppgifter, mejla till pren@faktapress.se


För info om prenumeration se https://hejaolika.se/prenumerera/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *