Skoningslös kritik mot regeringens nya assistansförslag

Regeringen får hård kritik för besparingarna inom personlig assistans.
RBU och FUB har de senaste dagarna helt underkänt statsrådet Åsa Regnérs nya uppdrag till Försäkringskassan och kommunerna.

– Vi tvingas konstatera att barn och vuxna kommer att fortsätta falla mellan stolarna och bli helt utan stöd, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

– Det är en cynisk lek med människors liv och ännu ett exempel på att regeringen bara lägger ut dimridåer. Anhöriga kommer även i fortsättningen tvingas dra ett orimligt tungt lass, säger Maria Persdotter.

Enligt RBU förlorar barn och vuxna sin assistansersättning ”i en rasande fart. Sedan hösten 2015 har ungefär 1 000 personer fallit ur assistansen. Drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången får den beviljad, alla andra får avslag.”

Regeringens nya initiativ handlar om att Försäkringskassan och kommunerna samarbeta bättre för att ingen som förlorar den statliga assistansersättningen ska ”falla mellan stolarna” och bli helt utan stöd.

RBU menar att regeringens nya utspel är verkningslöst.

– Att införa en skyldighet för kommuner att höra av sig till personer som blivit av med sin assistans ändrar ingenting, om kommunerna ändå inte beviljar de insatser människor behöver, säger Maria Persdotter.

I ett annat uttalande säger FUB:s ordförande Thomas Jansson regeringens ”tilläggdirektiv försvårar för LSS-utredningen”:

– Återigen har regeringen missat ett tillfälle att ge utredningen realistiska möjligheter att uppnå ett resultat som kan återställa LSS till det som var syftet med lagen från början – ett liv som andra, säger Thomas Jansson, FUB:s förbundsordförande

FUB befarar att fokus nu flyttas ”ännu längre bort från att stärka kvaliteten i LSS-insatserna och öka valmöjligheterna”.

Läs mer

RBU: Myndighetsuppdrag botar inte assistanskris

FUB: Tilläggsdirektiv försvårar för LSS-utredningen

Regeringens pressmeddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *