Snart faller första domen om skadestånd för särskoleplacering

Två tvillingbröder får snart besked om de får skadestånd för att felaktigt ha placerats i särskola i Vellinge och Trelleborg under fem år.
Frågan ska avgöras av tingsrätten i Malmö och många ser fram mot domen med stor spänning eftersom ett skadestånd kan utlösa en våg av nya krav från drabbade elever.

De båda tvillingarna Rasmus och Robin Sjöholm berättar i Dagens Nyheter idag om de fem åren på särskola, där de placerats trots att de har normal begåvning. Bröderna har däremot haft läs- och skrivsvårigheter.

– Jag kände tidigt att jag inte hörde hemma i särskolan så jag var jättelättad att komma därifrån. Det kändes som när fallskärmen äntligen vecklades ut, säger Rasmus till Dagens Nyheter.

Tvillingarna berättar också att deras mamma idag har dåligt samvete för att de placerats på särskola trots att de inte har någon utvecklingsstörning.
– Hon blev lurad av kommunen precis som vi, säger Rasmus.

Sedan lärare och skolor insåg att bröderna inte hörde hemma i särskolan har de kämpat hårt för att komma ikapp, för att klara den vanliga skolans undervisning.

Trots att de förlorat mycket under fem år kunde Rasmus avsluta gymnasiet med 15 VG och ett MVG.
– Utan morsans hjälp hade det aldrig gått, säger han till DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *