Sökes: experter på kärlek och sex för ungdomar

Foto på händerMånga ungdomar med funktionsnedsättning oroar sig för hur deras sexliv ska fungera. Ofta beror det på att de inte har någon att prata med om det. En del har till och med blivit uteslutna från skolans temadagar om sexualitet, berättar forskaren Lena Jemtå som har intervjuat 141 barn och unga som har rörelsehinder.

Det är i en artikel i Sundsvalls tidning som Lena Jemtå berättar om sin doktorsavhandling, som nu blivit klar efter tio års forskning.

Alla unga har förstås samma längtan efer att få vara tillsammans med någon och bilda familj, men Lena Jemtås forskning visar att unga med rörelsehinder har betydligt svårare för att få hjälp med sina funderingar och planer.

I hennes studie berättar 141 barn i åldern 7-18 år om hur de upplever sina liv, hur de ser på sig själva, nära relationer och sexualitet.
De flesta räknar med att kunna bilda familj, men studien visar också att flera av ungdomarna skulle behöva få tillgång till en kunnig person att prata med om dessa frågor.

Viktigast i studien är slutsatsen att barn och unga själva kan ge viktig information om hur vården av dem ska anpassas. Det är viktigt att fråga barnen och ungdomarna om deras tankar och känslor, betonar Lena Jemtå.

Läs mer på Sundsvalls tidnings webbsajt
http://www.st.nu/familje/index.php?action=visa_artikel&id=777573
… och på Uppsala Universitets webbsajt