Stefan Löfven: Alla ska ha samma chans på arbetsmarknaden

– Vi vill bygga ett samhälle där alla ska ha samma möjligheter att fatta självständiga beslut, säger Stefan Löfven.

Statsministern och hans regering har på senare tid fått skarp kritik av funktionshinderrörelsen, för att vara passiv när det gäller konkreta reformer och förslag inom arbetsmarknadspolitiken. Idag öppningstalade han på Handikappförbundens kongress.

I talet mötte han kritiken och lade nästan hela sitt fokus på arbetsmarknadspolitik.

– Alla människor har olika funktionsförmågor. Nu tar vi det första steget mot ett samhälle där alla människors kraft kan tas tillvara, sa Stefan Löfven inledningsvis.

Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden, gav tummen upp för Stefan Löfvens ingångsperspektiv.

– Det var bra att han pratade om hela samhället, det här är frågor som inte bör vara särskilda, utan en del av till exempel hela arbetsmarknadspolitiken. Han pratade om många av våra angelägna frågor idag, men jag saknade diskrimineringslagstiftningen och assistansen, det var det tyst om, sa Ingrid Burman.

 


Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden. Foto: Linnea Bengtsson

 

Stefan Löfven underströk att de satsningar regeringen gör ska förbättra för alla människor som av olika anledning har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Något som regeringen delvis har fått kritik för, eftersom riktade insatser för personer med funktionsnedsättning har lyst med sin frånvaro.

– Vi har påbörjat arbetet med flexjobb och kommer också se över de förslag som finns i Funka-utredningen, sa Stefan Löfven.

Senast en statsminister talade på Handikappförbundens kongress var för 30 år sen.

– Det blir så klart en viktig symbolhandling och framför allt betyder det mycket att statsministern träffar oss och ser hur många och viktiga vi är. Det blir lite av ett erkännande. För 30 år sen var det Olof Palme och han talade om ungefär samma utmaningar då, som vi står inför idag. Vi gladdes väldigt mycket åt regeringsförklaringen i höstas, som innehöll så mycket funktionshinderpolitik, men nu väntar vi på leverans. Vi hoppas att dagens möte kan leda till mer konkreta förslag från regeringen, sa Ingrid Burman.

I öppningstalet låg jobben i fokus för Stefan Löfven.

– Vi har stora problem med arbetslösheten. Det finns för många unga i arbetslöshet, långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning som vill arbeta, men inte får en ärlig chans. Nu vill vi satsa, jag vägrar acceptera att några ska behöva ”nöja sig”, det skapar ett fattigare samhälle. 2020 har vi satt upp ett mål om lägst arbetslöshet i hela EU, det är tuffa mål, men utmaningar skapar möjligheter, sa Stefan Löfven.

Detta vill han lösa med framtidsinvesteringar, en aktiv innovations- och näringslivspolitik och ett utbildningslyft. Reformer som han menar gör skillnad för personer med funktionsnedsättning.

– Vi behöver öka tillgängligheten i samhället, bygga fler bostäder, rusta upp järnvägen och påbörja klimatomställningen. Alla dessa insatser skapar arbetstillfällen, men gör det också lättare för människor att utvecklas och skaffa jobb, sa Stefan Löfven.

Han slog också ett slag för det nationella innovationsrådet som regeringen startat.

– Välfärdsteknik är viktigt och ett område där vi genom att stötta nya innovationer få fram nya världsledande företag på sina områden. Ögonstyrning är ett exempel på det, där ett svenskt företag har blivit världsledande. Innovatörer måste ha tillgång till kapital och rätt stöd för att våga satsa, sa Stefan Löfven.

 


Statsminister Stefan Löfven. Foto: Linnea Bengtsson

 

Sist men inte minst talade statsministern om utbildning.

– Vi satsar på skolan, fler lärare och fler speciallärare ska ge mer tid för rätt hjälp i klassrummet. Alla barn med funktionsnedsättning har rätt att lyckas i skolan och få den utbildning som han eller hon behöver inför framtiden, sa Stefan Löfven.

Ingrid Burman kommenterar:

– Det är mycket bra att man satsar på skolan och till exempel fler speciallärare. Men det vi fortfarande saknar från regeringen är satsningar på att få in utbildning kring funktionsnedsättningar i lärarutbildningen. Många barn upptäcks alldeles för sent, eftersom lärarna inte har någon som helst kunskap om olika funktionsnedsättningar.

Att Stefan Löfven lade stort fokus på arbetsagendan uppskattades. Men på kongressen saknade man vissa tankesätt.

– Det är bra att man vill rusta unga och personer med funktionsnedsättning bättre för arbetsmarknaden, men man måste också rusta arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning, sa Ingrid Burman.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *