Stefan Löfven: Inga planer på att plötsligt ta bort assistans

Statsminister Stefan Löfven avvisar förslaget att ta bort rätten till personlig assistans för barn och äldre.

– Det finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under 12 eller äldre över 80. Det finns inga sådana regeringsförslag, sade Stefan Löfven enligt Svenska Dagbladet vid ett framträdande i Robertsfors på tisdagen.

Svaret kom på en fråga från en åhörare i publiken som undrade om den som har behov av av stöd enligt LSS kommer att få det även i framtiden.

Statsministern avvisade alltså de förslag om försämringar som läckt ut från den pågående LSS-utredningen.

Han kommenterade dock inte S-regeringens beslut om att ge ett tydligt spardirektiv till utredningen.

Svaret han gav påminde om ansvarig minister Åsa Regnérs olika uttalanden om att regeringen inte har beslutat om några försämringar.

Vi måste se över så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt men det är inte något prat om att försämra rättigheter för barn

– En socialdemokratiskt ledd regering kommer aldrig att besluta om att vi ska försämra möjligheterna. Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sade Löfven enligt Svenska Dagbladet.

Till TT har Stefan Löfven även sagt att ”som i alla andra sektorer så måste vi se över så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt men det är inte något prat om att försämra rättigheter för barn under 12 år eller något annat, det är inte det vi har på kartan”.

Läs mer

Löfven avvisar kritiserade assistansutkast (Svenska Dagbladet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Från Livets möjligheter 2022: Sex berättelser om vilket stöd som anhöriga behöver