STIL: Lagförslag smygs igenom – tusentals kan förlora statlig assistans

Regeringens lagförslag om assistans för andning och sondmatning innebär i praktiken att den statliga personliga assistansen avskaffas. Det skriver STIL i ett remissvar.

– Den dag förslaget blir verklighet och det tillfälliga stoppet av assistansomprövningarna slopas kommer tusentals personer att förlora den statliga assistansersättningen, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare hos STIL.

Regeringsförslaget får mycket större konsekvenser än vad många tror, menar STIL, Stiftarna av Independent Living.

”Förslaget framställs som att det är slags beskrivning av hur rättsläget ser ut i dag. Men i själva verket sträcker det sig längre”, skriver STIL.

”Enligt förslaget ska hjälpmoment både vara privata och integritetskänsliga. Bara de momenten ska räknas in vid tidsbestämningen av de grundläggande behoven som ger rätt till personlig assistans. Därför kommer det att bli svårt att uppfylla alla krav i den nya skrivningen, också för personer som har eller ansöker om personlig assistans för annat än att andas eller äta med sond.”

”Smygs igenom”

STIL kritiserar också att förslaget ”smygs igenom i ett förslag utan ordentlig konsekvensbeskrivning och med mycket kort remisstid”.

Även kommunikation och annan hjälp som kräver ingående kunskaper ska bygga på att hjälpen ska vara både mycket privat och integritetskänslig, enligt regeringens förslag hävdar STIL. Också det är en försämring gentemot idag.

– Det blir helt orimligt att bedöma vilka delar av kommunikation eller ingående kunskaper som är av mycket privat och integritetskänslig karaktär. Är det när man ska berätta en hemlighet? Eller när man pratar med sin läkare? Är det mer integritetskänsligt och privat att behöva hjälp som kräver ingående kunskaper i en affär än hemma, eller tvärtom? säger Jessica Smaaland.

Lena Hallengren: Fler ska få assistans

Socialminister Lena Hallengren har tidigare svarat på liknande kritik. I ett skriftligt meddelande till Sveriges Radios Ekot uppgav hon att lagförslaget inte ska innebära någon försämring, utan att det handlar om att skriva in det som redan gäller i lagen, för att kunna göra undantag om sondmatning och andning. ”Den lagändring vi föreslår ska leda till att fler människor får assistans och att fler får mer assistans. Inget annat”, skrev Lena Hallengren till Ekot.

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *