Stormen kring LSS gör din röst i årets val extra viktig

Valet närmar sig, samtidigt som det stormar om LSS och andra stöd för personer med funktionsnedsättningar.

Striden om LSS innebär att ditt val får ovanligt stor betydelse. Flera partier, däribland L och V, har mer eller mindre lovat att rädda LSS. Oavsett vem som blir statsminister finns alltså partier som kan att ställa krav i regeringsförhandlingarna – med din och opinionens hjälp.

Vilka tips vill du ge politikerna för att de ska få din röst? Mejla mig och berätta

Under våren tar vi på Föräldrakraft tempen på hur ni läsare ser på riksdagsvalet. I nästa utgåva (nr 2 som utkommer i maj) presenterar vi resultaten.

Hör gärna av dig direkt till mig på valter.bengtsson@faktapress.se för berätta hur just du ser på årets val; Vad är viktigast för dig? Vad kan få dig att byta parti? Vilka tips vill du ge partierna för att de ska få din röst?

LSS-krisen gör att livsavgörande frågor står på spel i årets riksdagsval. När nu Åsa Regnér lämnat posten som ansvarig minister för LSS och ersatts av Lena Hallengren hoppas många att regeringen ska backa från spardirektivet. Ingenting tyder dock på detta just nu. Mest sannolikt håller regeringen fast vid sin hårda linje. Opinionstrycket måste därför vara fortsatt högt, och helst öka de närmaste månaderna.

För oss som kämpar för rättvisa för personer med funktionsnedsättningar finns ett annat extremt oroande hot.

Några av världens mest populära företag, alla baserade i Silicon Valley, Kalifornien, håller på att slå sönder de svenska medierna. Drabbade är både stora dagstidningar och små facktidskrifter som Föräldrakraft.

Läsare, annonsörer och allmänhet måste förstå att Facebook, Google, Apple med flera skapar ett övervakningssamhälle

För att inte framstå som svaga har de flesta medier hittills valt att tala tyst om krisen. Men nu går det inte längre. Läsare, annonsörer och allmänhet måste förstå att Facebook, Google, Apple med flera skapar ett övervakningssamhälle, med okontrollerat insamlande av personlig information om oss alla, som hotar demokratins grunder och slår ut oberoende medier.

Utan genuin journalistik kan det bli omöjligt att ställa ansvariga till svars för besparingar och övergrepp. Om man vill skydda demokratin och den personlig integritetet kan vi inte fortsätt blunda för hotet från it-jättarna.

Det är var och ens ansvar att värna demokratin. Att rösta är det ena. Att slå vakt om journalistikens kritiska granskning en annan. Du som håller med bör prenumerera på tidningar med oberoende journalistik. Och du som vill marknadsföra din verksamhet eller påverka måste också satsa på oberoende journalistiska medier.

Ledaren ovan publicerades i Föräldrakraft nr 1, 2018 med utgivningsdag 23 mars 2018.