Sugen på mer kunskap och nya perspektiv?

En pappas kamp för att hjälpa sin dotter

”I dina ögon” är en ny bok om en pappas kamp för att hjälpa sin dotter att få förståelse och stöd. En bok som kan representera tusentals andra familjer som är tysta men som dagligen utkämpar samma strider.

Författaren Thomas Nybom berättar hur han tidigt anar något annorlunda hos sin dotter. Han söker hjälp i jakten på en lösning hos myndigheter men får istället i flera år kämpa mot det han behöver minst – skuld.

Den oförstående omgivningen och bristen på stöd blir till slut övermäktigt och det för hans dotter från honom. Trots dotterns frånvaro finns känslorna ständigt närvarande; sorg, ilska, och frustration men även stolthet, glädje och hopp.

”Jag hoppas att jag tagit rätt beslut att skriva den här boken. Det är känsligt och utlämnande men syftet är viktigt och om boken kan medverka till ökad förståelse eller ge stöd är det värt allt”, skriver Thomas Nybom i inledningen.

Om sin dotter skriver han: ”Ingen människa har lärt mig så mycket som du. Vi är många som fascineras av dig och jag vill förmedla det till hela världen.”

Titel: I dina ögon

Författare: Thomas Nybom

Utgivare: Vulkan.

www.vulkan.se

 

Kärlek och relationer när man har en obotlig sjukdom

Annorlunda raggningstips och kärleksbrev som funkar, det utlovas läsare av ”Kromosom nummer nio”, en bok om livslust och en ovanlig diagnos.

Det här är en ”mjukfaktabok” om vardagen med FA, Friedreichs ataxi, en obotlig progressiv sjukdom.

Beata Hansson har följt fyra personer under ett år. Hon och intervjupersoner vill med boken bidra till en bättre värld för de drabbade och deras anhöriga.

Vi möter Thomas, Kicki, Macke och Lotta som öppet delar med sig av erfarenheter och känslor.

Titel: Kromosom nummer nio

Författare: Beata Hanson

Utgivare: Vulkan Förlag.

www.bota-fa.se

 

När livet slår till

Russ Harris är läkaren som har skrivit flera böcker om ACT, Acceptance and Commitment Therapy. I nya boken ”När livet slår till” beskriver han den smäll han själv upplevde när han förstod att sonen hade autism.

Världen rasade samman, men till slut lyckades han hitta tillbaka till livsglädjen med hjälp av ACT, terapin som han själv arbetade med.

Syftet med boken är att visa att man kan hitta både frid och möjligheter även om livet inte blev som man tänkt sig.

Titel: När livet slår till

Författare: Russ Harris

Utgivare: Natur & Kultur.

www.nok.se

Tjejen som har en kraft utöver det vanliga

Vid 36 års ålder fick Erica Kalldin diagnosen Aspergers syndrom och därefter startade hon eget före­tag för att utbilda om ”en kraft utöver det vanliga”.

Nu har hon även utkommit med en bok med samma namn som företaget, AspieKraft, för att visa hur det är att leva med diagnosen. Och det är en mångskiftande bild.

Alltifrån brist på förståelse och mobbning till insikten om vilken ”superkraft” det kan vara att vara ”aspie”. Erica Kalldin tar oss med på en berg- och dalbana från de allra första åren och förskolan till vuxenliv.

Titel: Aspie Kraft

Författare: Erica Kalldin

Utgivare: Faun Förlag.

www.faunforlag.se

 

Hyllad romandebut ur ett annorlunda perspektiv

”Den som söker sig till mig av egen fri vilja måste det vara något fel på, även om det är en hund.” Så inleder Malin K Eriksson sin debutroman ”När minnen får liv”.

Det är en roman med ett ovanligt perspektiv, om en kvinna med omfattande funktionsnedsättningar, som har svårigheter att kommunicera och som plågas av obehagliga minnen.

En oväntad vänskap med en hund leder henne ut på en resa kantad av både skratt och gråt.

Tack vare denna bok har Malin K Eriksson utsetts till en av årets mest intressanta debutanter.

Titel: När minnen får liv

Författare: Malin K Eriksson

Utgivare: Bankeryd Bok och Kultur

www.bankerydbok.se
 

Funktionshinder, vad är det?

Vill du uppdatera dina kunskaper om funktionsnedsättningar? Raoul Dammert har utkommit med en elfte upplaga av ”Funktionshinder – vad är det?”. Här får man överskådlig och begriplig information om funktionsnedsättningar.

Det är en viktig bok för alla som arbetar med funktionshinderfrågor eller vill bidra till ett samhälle för alla. Författaren har arbetat med frågorna ända sedan 80-talet och är idag informationssekreterare på Riksförbundet Sällsynta diagnoser vid sidan om sitt eget företag.

Titel: Funktionshinder, vad är det?

Författare: Raul Dammer

Utgivare: Norstedts Juridik/Fritzes

www.fritzes.se

 

Undret – en bok att känna igen sig i

Tioårige August känner sig vanlig – inuti. Men han vet att ”vanliga” barn inte blir uttittade hela tiden.

Han föddes med ett annorlunda ansikte, som han försöker gömma bakom sin långa lugg. Han har undervisats hemma ända till tioårsåldern. Hur kommer det att gå när han måste börja i en vanlig skola?

R J Palacio är författaren bakom denna känslosamma debutroman kallad ”Undret”. En bok som får oss att inse hur oviktigt utseendet egentligen är.

Titel: Undret 

Författare: RJ Palacio

Utgivare: Brombergs 

www.brombergs.se