Svårt för unga med aktivitetsersättning att flytta hemifrån

Det är 136 procent vanligare att unga vuxna 25–29 år med aktivitetsersättning bor kvar i föräldrahemmet än andra unga i samma ålder.

Det framgår av rapporten Ung idag 2025 del 2 från MUCF idag 10 april 2025.

– Tyvärr är jag inte förvånad, vi har många medlemmar som hör av sig om sin boendesituation, och många som får avslag på LSS-bostäder, säger Anders Lago på Riksförbundet FUB.

Ungas boende kartlagt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har undersökt ungas bostadssituation i Sverige.

Med hjälp av registerdata för år 2021 från SCB har man sammanställt siffror om hur stor andel unga i åldern 20–24 år respektive 25–29 år som bor kvar hos sina föräldrar.

Diagram: Unga vuxna med aktivitetsersättning bor kvar i föräldrahemmet

Bland unga 20–24 år med aktivitetsersättning är det 60 procent som är folkbokförda hos sina föräldrar jämfört med 43 procent bland samtliga unga 20–24-åringar.

Bland unga 25–29 år är skillnaden ännu större mellan grupperna. 33 procent av unga 25–29 år med aktivitetsersättning är folkbokförda hos sina föräldrar, jämfört med 14 procent av unga 25–29 år totalt.

”Alla unga ska ha likvärdiga förutsättningar”

MUCF har inte gjort någon analys av dessa skillnader, men konstaterar att ”för att Sverige ska leva upp till de ungdomspolitiska målen ska alla unga ha goda boendeförhållanden och kunna ta steget in i vuxenlivet genom likvärdiga förutsättningar när det är dags att flytta hemifrån”.

Anders Lago. Foto: Linnea Bengtsson.
Anders Lago. Foto: Linnea Bengtsson.

FUB: Unga med funktionsnedsättning har mycket låg ersättning

– Tyvärr blir jag inte förvånad över uppgifterna i rapporten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, säger Anders Lago, ordförande för Riksförbundet FUB, i en kommmentar till HejaOlika.

– Ungdomar med en funktionsnedsättning, och som inte får möjlighet att arbeta, lever på en aktivitetsersättning som är mycket låg eller på försörjningsstöd. Ett resultat kan vara att man tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar.

Vanligare med avslag på LSS-bostad

– Vi vet också att ungdomar med till exempel IF (intellektuell funktionsnedsättning) som för några år sedan självklart hade fått ett kommunalt beslut om en LSS-bostad, idag får avslag. Att kommunerna inte följer lagen och FN:s funktionsrättskonvention är allvarligt och drabbar inte minst unga hårt, säger Anders Lago.

Riksförbundet FUB har tagit upp detta med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

– Riksförbundet FUB, Autism Sverige och Svenska Downföreningen har nyligen begärt en uppvaktning hos socialtjänstministern för diskutera de stora bristerna i kommunernas hantering av LSS. Rapporten från MUCF är ytterligare ett argument i den diskussionen, säger Anders Lago.

Mer om aktivitetsersättning

Unga 19–29 år som har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som medför att de inte kan arbeta heltid under minst ett år, kan få aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.