”Sverige klarar sig inte utan personer med funktions-nedsättningar”

Flexjobb är en av de insatser som i framtiden kan förbättra arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar. Frågan utreds just nu av regeringen.

– Utredningen om flexjobb kommer om några månader, sa Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, vid en utfrågning i riksdagen på torsdagen.

Ylva Johansson hoppas även på att fler insatser av typen ”90-dagars-garanti” ska förbättra jobbchanserna.

– 90-dagarsgarantin är en av de viktigaste åtgärderna vi gjort för ungdomar. Ingen ung ska gå sysslolös mer än 90 dagar. Alla utom två kommuner ville vara med om samarbetet och det har varit mycket framgångsrikt, sa Ylva Johansson.

– Vi sa medvetet att det gällde ungdomar, inte unga med funktionsnedsättning. Jag tror på fler insatser där vi inte gör någon särredovisning utan tar hela ungdomsgruppen, sa Ylva Johansson.

Jag tror på insatser där vi inte gör särredovisning utan tar hela ungdomsgruppen

Hon sa vidare att felaktiga attityder och låga förväntningar är det allra största problemet.

– Om du har en funktionsnedsättning blir fokus på nedsatt arbetsförmåga och många underskattar vad du kan prestera. Inga andra söker jobb genom att tala om vad de INTE kan, sa Ylva Johansson.

Hon hoppas nu att Arbetsförmedlingen ska kunna ändra definitionen och kodning av personer som har funktionsnedsättning, för att de inte längre ska ”hamna sist i kön” till lediga jobb.

– Den allmänna debatten spelar stor roll. Sverige skulle inte fungera om massor med funktionsnedsättning inte gick till jobbet och utförde utomordentliga arbetsuppgifter. Det är något som aldrig syns i statistiken, sa Ylva Johansson.

Se den öppna utfrågningen i riksdagen (webbsändning)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *