Talsyntes som gör det enkelt att läsa ikapp
Tortalk är ett nytt talsyntesprogram som enligt uppfinnaren Tor Ghai är mer användarvänligt än de flesta andra på marknaden.
– Jag är själv dyslektiker och ville utveckla ett talsyntesprogram som har alla bra funktioner i ett och samma program. Dessutom är det enklare att använda, man är igång på några minuter redan första gången man använder det, och därefter på bara några sekunder.
Det var när Tor Ghai arbetade med talsyntesprogram för synskadade som han upptäckte att talsyntes passade även honom. Programmen var komplexa, men tack vare sina teknikkunskaper kunde Tor ändå ha glädje av dem.
– Jag ökade min läshastighet från 70 till 400 ord per minut. Det gjorde mig inspirerad och kändes positivt i hela mig. Tidigare hade jag blivit trött och fått huvudvärk bara efter att ha läst morgontidningen.
I takt med att programmen utvecklades kom en rad smarta funktioner, men aldrig i ett och samma program. Tor började då fundera på att bygga ett eget program, där allt som var viktigt för honom fanns med.
– Jag ville att det skulle gå att läsa snabbt. Jag ville kunna pausa och återuppta läsningen när jag ville. Jag ville kunna läsa en text från webben samtidigt som programmet laddade in en ny text. Och eftersom jag själv läser mycket facklitteratur så ville jag att det skulle finnas en inställning som gör att parenteser med referenser hoppas över.
En mängd småsaker ville han också rätta till, bland annat att slippa klicka så många gånger för att ändra språk från svenska till engelska. Och att knapparna var större så att de skulle vara enklare att komma åt på tryckkänslig skärm. Han byggde också en funktion för att enkelt kunna läsa inlåsta texter i till exempel e-böcker.
En specialpedagog tipsade Tor om Post- och telestyrelsens innovationstävling, och i maj utsågs han till en av vinnarna. Tillsammans med sex andra får han dela på 9 miljoner kronor, och prispengarna används för att göra produkten kommersiell och för att anlita en projektledare.
Programmet testas just nu för att i slutet på september släppas på marknaden. Den första versionen finns bara för PC men i början av nästa år kommer också en Mac-version. Programmet kommer däremot inte att finnas som app.
– Det är ett aktivt beslut att inte göra en app. Det vi gör går inte att göra som app, det skulle bli för mycket kompromisser, säger Tor Ghai.
Programmet kostar runt 1400 kronor och Tor hoppas att det köps in av både skolor och privatpersoner.
– Det viktigaste är att det är så enkelt att man är igång på några minuter. Att klasslärare, specialpedagoger och personerna själva inte behöver vara tekniker för att komma igång.
Tor Ghai visar upp programmet på Dysleximässan i oktober. Han kommer också hålla en föreläsning om hur talsyntes kan förändra livet för personer med dyslexi.
– Jag vill att folk ska förstå att om man är dyslektiker så är den enda skillnaden att man läser och skriver långsamt, och om man får tillgång till talsyntes suddas skillnaden ut. Det är så mycket i samhället idag som bygger på att man kan läsa och skriva.
Till exempel en lapp på dörren när man hämtar barnen på dagis.
– Att kunna fota av den och läsa den med talsyntes, istället för att stå där och traggla, gör stor skillnad för mig.
Till alla föräldrar som har barn med läs- och skrivsvårigheter vill Tor Ghai säga följande:
– Vissa barn läser i timmar efter skolan, sådant som skulle kunna läsas på 20-30 minuter med talsyntes. Tid de istället skulle kunna få vara bara barn, inte läsvaga, underpresterande problembarn, vars självkänsla och självförtroende bryts ner.
Så här fungerar det.
Från vänster till höger. Börja tala markerad text. Pausa/återuppta. Minska hastigheten. Hastigheten från -10 till 10. Öka hastigheten. Öppna inställningar.
Man markerar en text. Sedan klickar man på knappen längst till vänster (börja tala).