Tävlingen ”Bästa LSS kommun” satsar på 2021

I år utses ingen vinnare i Bästa LSS-kommun, tävlingen som de senaste fyra åren hyllat kommuner som haft höga ambitioner inom LSS.
Även under 2020 har det inkommit nomineringar, men trots det har arrangörerna (ABH Utbildning och HejaOlika/Föräldrakraft) beslutat att avvakta till nästa år.

– Varje gång vi har tagit tag i frågan har det kommit nya bud om covid-19. Det har helt enkelt överskuggat allt det här året, säger Anna Barsk Holmbom, initiativtagare till tävlingen.

Tar hänsyn till utmaningar

– Vi är ledsna över det men man måste också ha förståelse för allas arbete och strävan att hitta bra lösningar på de stora utmaningar vi står inför.

Nästa år hoppas vi istället att kunna utse två priser. Ett för Bästa LSS-kommun och ett särskilt pris till den kommun som bäst hanterade covid-19-krisen.

Vad är Bästa LSS-kommun?

Tävlingen utlystes sommaren 2015 av HejaOlika/Föräldrakraft och ABH Utbildning. Bakom oss hade vi en fantastisk jury bestående av Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Maria Johansson, Henrik Petrén och Thomas Jansson (som senare efterträtts av Harald Strand).

Ledord för juryn

Självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet har varit ledorden för juryns bedömningar. Syftet har varit att lyfta fram goda exempel och stimulera till bra insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vi hoppas helt enkelt att priset kan skapa goda spiraler som hjälper utvecklingen framåt.

Vilka har vunnit tävlingen?

Första kommun att vinna tävlingen var Botkyrka år 2016.
Därefter har förstapriserna gått till dessa kommuner:
Hudiksvall 2017
Jönköping 2018
Lerum 2019

Så nominerar man en kommun

Kommuner kan nomineras när som helst under året. Mejla ditt förslag till vinnare i Bästa LSS-kommun till valter.bengtsson@faktapress.se eller anna@abhutbildning.se, samt beskriv vilken kommun och/eller verksamhet som du vill nominera. Beskriv gärna utförligt vad som gör verksamheten eller kommunen så bra. Det går fint att komplettera informationen i efterhand.