Till alla ungdomar i vårt land

Jag har förmånen att ofta få prata inför högstadie och gymnasieelever. Jag älskar detta! Ok, jag ska vara ärlig, det är en rätt tuff publik. Man märker direkt när de är med och när de INTE är med.

Vuxna sitter mer artigt stilla och i alla fall låtsas att de lyssnar.

Men… när man väl får med ungdomar i det man vill säga, då är gensvaret otroligt stort. Så jag delar inte alls den pessimistiska syn man ibland hör om ”dagens ungdomar”, att de skulle vara värre än tidigare generationer.

Ändå har jag något att säga. Så här kommer ett litet tal till alla ungdomar i vårt land.

Kära ungdomar. Ni har livet framför er. Tänk på det. När ni möter jobbigheter, se dem lite som toalettbesök, inte kul men inte heller så farligt. De går ofta över. Men flytta inte in på toaletten, bli inte ett med er skit. Saker blir ofta bättre.

Kära ungdomar. Haka inte upp er på er själva. Livet är större än du. Livet är en lagsport. Det är sant att alla är unika i sig själva men… ärligt talat, så himla unika är vi inte. Jag tror ni kommer märka att det är just FÖR NÅGON ANNAN som ni verkligen blir unika. Det har jag märkt. Jag är unik i min relation till mina vänner, min fru och mina barn. Ingen är pappa till mina barn mer är jag!

Kära ungdomar, försök lära er att livet kommer i delar, inte allt på samma gång. Livet är lite som Ikea. Man måste skruva ihop det själv och det kan för vissa (läs: mig) ta väldigt lång tid.

Livet är lite som Ikea. Man måste skruva ihop det själv.

Ni behöver inte vara perfekta, ni behöver inte veta allt, ni behöver inte jämföra er med andra som ni tycker hur skruvat ihop livet mer än er. Fortsätt skruva på ditt liv. Lär er gärna nya saker men bli inte frustrerad om du inte är bäst på allt. Skit i om ni kan hoppa bock på gymnastiken eller inte, tro mig, man kan leva lyckligt utan att kunna hoppa bock. Jag har faktiskt ingen kompis som inte kan ta en fika för att de är så upptagna av att hoppa bock.

Kära ungdomar. Lär er ordet tålamod. Det kommer ni behöva, jämt, hela tiden. Om ni ska lära er ett citat, lär er detta: ”Tålamod före framgång!”. Idrottare som har lyckats har inte bara haft en vinnarskalle, de har haft en ”träningsskalle”. En gång hörde jag en sextonårig ge upp sin körkortsdröm bara för att första körlektionen inte gick bra. Jag vill inte vara taskig men snälla, snälla, så får man inte göra.

Jag hade också en dröm om körkort. Så första dagen jag fyllde 16 var jag och min pappa ute och övningskörde. Sen tjatade jag på honom att vi skulle övningsköra, ständigt. I två års tid, kanske 4-5 dagar i veckan var vi ute. Detta får jag egentligen inte säga men ibland somnade pappa och jag körde i timmar runt i Göteborg på egen hand.

Till sist kära ungdomar. Se livet som den största julklapp ni fått. Nasa lägger miljarders miljarder på att undersöka om det finns liv i andra platser i universum. Och här är ni, i Skara, i Örebro och i Storvreta och HAR ett liv. WOW! Det är stort.

Om ni skulle lägga ut ert liv på blocket, det hoppas jag inte ni gör men, vad skulle ni ta? 10 000 kr? Det är många glassar det. En miljon? En miljard? Vart vill jag komma, jo, ert liv är oersättligt. Det är värt mer än alla pengar i världen. Tänk att du är så rik, bara för att du är du! Glöm inte det!

Jonas Helgesson är författare och föreläsare. Hans första bok hette ”Grabben i kuvösen bredvid”. Under mars 2018 utkom hans senaste bok – ”Det är i alla fall tur att vi inte är döda” – på Libris förlag. Han har en egen webbsajt på jonashelgesson.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *