Tommy tog chansen
Envishet och goda nätverk har gjort det möjligt för Tommy Mäkelä att vända sin funktionsnedsättning till en möjlighet – och skaffa ett bra jobb.
Tommy Mäkelä minns när han kom till sin första anställningsintervju. Den var över på tio minuter.
– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv.
Han fick jobbet och idag är han dessutom pappa och populär föreläsare, som gärna ställer sig upp och berättar för andra ungdomar, föräldrar och andra intresserade om hur man kan hantera ADHD och Asperger syndrom.
Välkomnar lönebidrag
Men den egna drivkraften att skapa ett bra liv kan gott få lite hjälp, tycker Tommy Mäkelä som välkomnar möjligheten att få lönebidrag, för att underlätta för arbetsgivare att våga ta steget att anställa.
Sedan början av 2009 är Tommy anställd inom Team Olivias föreläsningsverksamhet. Eller rättare sagt; han är Olivas föreläsningsverksamhet och dess hittills enda anställde.
– Många talar om lönebidrag som något dåligt, och vill att det ska försvinna så snabbt som möjligt, men för mig har det varit en tillgång, säger Tommy.
– Det är väldigt svårt att komma ut på arbetsmarknaden och många är rädda och osäkra för att anställa. Det betyder att många aldrig får chansen att visa sin kreativitet, men med lönebidrag ökar möjligheterna.
På arbetsmarknaden blir många fördomar tydliga. Ibland har Tommy mötts av skepsis inför lönebidraget. Och tidigare kunde han bli ifrågasatt för att han arbetade i sin mammas företag, där han också hade hand om föreläsningar parallellt med marknadsföring.
– Jag fick en känsla av att man inte trodde att jag skulle klara mig utan min mamma, trots att familjeföretagande är så vanligt, se bara på Wallenberg och Ikea.
– Jag arbetade ett år på min mammas företag och det var som vilken anställning som helst. Jag byggde bland annat upp en verksamhet med tre kvinnliga entreprenörer i ett nätverk.
Det var bland annat på Arbetsförmedlingen som Tommy mötte denna skepsis och fick veta att det kunde vara ett problem att han skulle arbeta i familjeföretaget.
– Visst, det kunde ha varit ännu bättre med ett annat jobb, men det fanns inget då, säger Tommy.
Fullödig plan
Det hela löste sig dock när Tommys mor Agneta Lundqvist skrev en fullödig och noga strukturerad plan för hur hela årets anställning skulle utformas (och senare en dokumentation) så blev Arbetsförmedlingen imponerad. Det blev ett mycket spännande år, som bland annat innefattade föreläsningar i USA och byggandet av personliga nätverk.
Så dök en förfrågan om jobb upp från assistansanordnare Olivia, som erbjöd en provanställning.
– Det var bland det största som hänt i mitt liv, att få en sådan förfrågan. Att känna sig riktigt behövd på arbetsmarknaden var så positivt. Jag vet så många andra som känner utanförskap och skulle behöva få samma möjlighet, säger Tommy.
Det var också en extremt nervös upplevelse att kallas till anställningsintervju.
– Jag hade ingen CV (curriculum vitae) och visste inte hur jag skulle fånga deras uppmärksamhet. Men jag tog med ett reportage från Föräldrakraft – det räckte, berättar Tommy (som hade intervjuats i denna tidning hösten 2007).
På anställningsintervjun träffade Tommy dels Olivias grundare Karsten Inde, dels chefen för föreläsningsverksamheten Marie Söderman.
– De ville veta vem jag var och vad jag ville få ut av ett jobb hos dem. Det var över på tio minuter, minns Tommy.
Hitta kontor nästa steg
Trots att han var mer nervös än någonsin tidigare blev jobbet Tommys. Nästa steg blev att hitta ett kontor för den nystartade föreläsningsverksamheten. Det blev ett kontorshotell i centrala Borås. Och nu är
Tommy i full gång med verksamheten genom att planera föreläsningar, sköta marknadsföring och hålla i reklambyråkontakter. Under hösten 2009 genomförs föreläsningar på 17 olika platser, med Tommy och andra föreläsare, varav flera har funktionsnedsättningar.
– Mitt budskap är att inspirera och beröra människor, säger Tommy om sina egna föreläsningar, som han bland annat genomfört på det stora postorderföretaget Ellos i Borås.
– Det kändes väldigt positivt på Ellos och jag tror de blev ganska paffa. Mitt budskap var att alla är betydelsefulla och att det gäller att hitta det unika. Många företag vill ju anställa personer med funktionsnedsättningar, men vet inte om de vågar. De behöver föredömen för att våga ta steget.
Du har inget stort kontor, saknar du inte arbetskamrater?
– Ibland kan jag absolut göra det, men på kontorshotellet finns flera andra medarbetare som jag kan ha samvaro och fikarast med. Men jag kan känna mig ensam ibland och tidigare har jag många gånger känt mig väldigt ensam i livet. Men det går att ändra på, säger Tommy, som är noga med att slå vakt om sina nätverk, inte minst bland de professionella som fortsätter att ge honom stöd.
– En gång var sjätte eller var tredje månad träffar jag Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och vuxenhabiliteringen, berättar han.
Tre gånger på Ett Bra Liv
Jobbet rullar på. Under mässan Ett Bra Liv i Stockholm i september föreläste Tommy Mäkelä tre gånger på Föräldrakraftscenen och fick nog många att ändra på gamla invanda tankesätt.
Snart stundar viktiga föreläsningar på bland annat några större företag som har hört av sig.
– De vill ha mer kunskap om människor och det här är ett steg i rätt riktning, säger Tommy Mäkelä.
26 år gammal har han kämpat sig igenom en turbulent tonårstid, jobbat i mammas företag och hittat något av ett drömjobb som föreläsare. Därmed har han också blivit det där goda exemplet som så många arbetsgivare behöver för att inse att funktionsnedsättningar lika mycket kan vara en fördel som en nackdel när man söker personal.
Men Tommy är inte nöjd. På frågan ”Vad gör du om tio år?” svarar han:
– Något mycket stort som alla vet vad det är.