Tuffare regler för återbetalning till Försäkringskassan införs idag

Idag, 1 september 2022, införs tuffare regler för återbetalning av skulder till Försäkringskassan. De personer som berörs är de som har bland annat sjuk- och aktivitetsersättning, sjukpenning, bostadstillägg, omvårdnadsbidrag och assistansersättning.

Skulder har blivit liggande under lång tid

– Vi har inte haft de rätta verktygen för att snabbt och effektivt driva in felaktiga utbetalningar, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till Hem & Hyra. En konsekvens av det är att vi har väldigt många obetalda fordringar. De har kunnat bli liggande i många, många år och det är inte bra för någon.

Men nu ska de betalas inom ett år

Från idag kan Försäkringskassan vända sig direkt till Kronofogden för att driva in skulder. Avbetalningsplanerna blir också hårdare, med krav på att skulder ska betalas inom ett år.

− Förändringarna tydliggör att en skuld till oss ska återbetalas, vilket bidrar till att upprätthålla legitimiteten för välfärden och våra trygghetssystem, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Skulderna kan ha uppstått genom att enskilda personer har missat att anmäla ändringar, eller har lämnat fel uppgifter till Försäkringskassan.

LÄS ÄVEN: Sämre skydd mot felaktiga återkrav inom assistans

8 miljarder i skulder

Enligt Försäkringskassan finns idag skulder på hela 8 miljarder kronor, men de nya skärpta reglerna gäller bara nya skulder.

Många av de personer som har skulder till Försäkringskassan är ekonomiskt utsatta. Många har haft avbetalningsplaner som sträckt sig över flera år.

Till Sveriges Radio säger Fredrik Falk på Försäkringskassan att fler nu kommer att hamna hos Kronofogden.

LÄS ÄVEN: Allt om sjuk- och aktivitetsersättning 2022–2023

”Kontrollera alla utbetalningar”

I ett pressmeddelande råder han enskilda att ha noggrann koll på utbetalningar från Försäkringskassan:
– Det är alltid viktigt att man kontrollerar sina utbetalningar och meddelar Försäkringskassan vid misstanke att något blivit fel, säger Fredrik Falk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *