Nyheter |

”Ung rehab” rullas ut

Nya temakurser presenteras på Leva & Fungera

Olika former av rehabilitering och träning ingår i alla kurser. Foto: Roger Karlsson.

Olika former av rehabilitering och träning ingår i alla kurser. Foto: Roger Karlsson.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

”Ung rehab” är en av många nya temakurser som Valjeviken puffar för på Leva & Fungera i april. Som man förstår av namnet är aktiviteterna anpassade för personer som är lite yngre – och det handlar inte bara om träning och rehabilitering.

– Många får en förvärvad hjärnskada, en ryggskada efter sjukdom eller olycka, eller en diagnos som MS i ung ålder. Eller så har man kanske en CP-skada, säger Eric Sandström på Valjeviken.

Det handlar förstås om att träna på olika sätt, som helst ska vara motiverande och roliga. Men målgruppen är ung och därför försöker Valjeviken även ta upp praktiska frågor som är vanliga för den som är mellan 20 och 40 år.

– Vi vill möta upp olika funderingar kring praktiska livsfrågor, till exempel kring familjebildning, säger Eric Sandström. Samtalen och gemenskapen i gruppen är också viktig.

Temakurser som ”Ung rehab” är en del av Valjevikens utbud av rehabiliteringskurser för persner med neurologisk diagnos.

Temakurserna utgår från ett tema som kan beröra flera neurologiska diagnoser. Valjeviken har även ”diagnoskurser” som riktar in sig på personens egen diagnos. Oavsett kurs så möter man ett team för rehabilitering och träning.

– Temakurserna är mer inriktade på problem som är en följd av diagnosen eller intressen som kan stärka motivationen till att träna. Vi har till exempel temakurser om smärta, hjärntrötthet och kognitiva besvär, fatique och ataxi. Andra temakurser är mer inriktade mot aktiv rehab med ridning, utomhusträning, idrott och rullstolsteknik, säger Eric Sandström.

För Valjeviken är det viktigt att synas på en mässa som Leva & Fungera.

– Många känner inte till oss som alternativ. Vi är dessutom ett ideellt alternativ, med Neuroförbundet som huvudman. Vi har samlat mycket erfarenhet och kompetens kring neurologiska diagnoser och hur man arbetar med neurologisk rehabilitering, säger Eric Sandström.

Mera fakta

Valjeviken har två anläggningar, Valjeviken i Blekinge och Humlegården i Stockholm, med liknande upplägg inom rehabilitering, diagnoskurser och temakurser. Verksamheten är inriktad på neurologisk rehabilitering. Huvudman är Neuroförbundet.

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content