Unikt läger i Wassbergs skidspår

Den framgångsrika skidklubben Åsarna IK höll i helgen, tillsammans med FUB, i ett skidläger där skidåkare från Åsarna IK tränade tillsammans med tolv deltagare med utvecklingsstörning.

– FUB försöker få in personer med utvecklingsstörning i samhället. Det är ju bara ett måste, säger skidlegenden Thomas Wassberg från Åsarna IK.

Han är ett av de kända namnen som kommer från Åsarna IK, och har engagerat sig i projektet. När man skulle marknadsföra lägret ”I samma skidspår” och hitta deltagare spelades det in en film där han och Anna-Greta Wikén, även hon skidåkare i Åsarna IK, var ute och åkte skidor tillsammans.

Lägret har skapats som en del av FUB:s (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) projekt ”Störd och stolt”, som finansieras av Svenska postkodlotteriet. För ett tag sen kunde man söka till lägret och tolv deltagare fick möjligheten att åka iväg till Åsarna.

– Målet har varit att skapa ett spännande läger där vi utvecklar varandra med olika perspektiv och förutsättningar. Vi vill skapa möten helt enkelt. Att Åsarna IK är med och skapar det här skidlägret är jätteroligt. Deltagarna vi har med är allt ifrån nybörjare till mer erfarna skidåkare, säger Jesper Tottie, projektledare och kommunikationsansvarig på FUB.

 


Tvillingarna Jacob och Oscar Gyllenbåga är träningssugna och vill åka långt. Foto: Zsolt Czinkóczky

 

Huruvida det blir framtida läger är i dagsläget oklart. Men deltagarna var inför lägret peppade och förväntansfulla. Tvillingarna Jacob och Oscar Gyllenbåga gillar att träna och såg fram emot att få åka långt.

– Vi har viljan, för att vilja utvecklas och bli bättre. Det är bara det som det hänger på, att man måste ha vilja, säger Oscar Gyllenbåga.

– Det känns bra, jag är jättetaggad, kommenterar Emma Falk, som också såg fram emot skidlägret.

 


Emma Falk, som var jättetaggad inför skidlägret. Foto: Zsolt Czinkóczky

 

Målet med FUB:s projekt ”Störd och stolt” är att sprida personliga berättelser av personer med utvecklingsstörning, skapa nya mötesplatser, samt öka sysselsättningsgraden för dessa personer. Och man vill framför allt synliggöra personer med utvecklingsstörning i samhället, för att riva murar människor emellan.