Uppföljning

För ett år sedan kom första numret av Dagens Omsorg inför Almedalsveckan 2014. I det numret fick jag 10 frågor från redaktören. En fråga var ”Vad hoppas du på nu?”

Mitt svar innehöll bland annat ”En statsminister med LSS-barn vore ett klipp”. Det var kanske att önska sig för mycket – men en ansvarig minister med kunskapen om hur det är att vara förälder till ett svårt funktionshindrat barn, oavsett ålder, vore väl inte att önskedrömma för mycket? 

I mitt svar sa jag också, mer realistiskt, att jag ville få bort okunskapen om LSS hos politiker och jurister, så att de skulle förstå och naturligtvis följa lagens goda intentioner. Jag svarade också ”Om du inte är intresserad lär du dig aldrig!” Det handlar således både om kunskap och om attityder.

Jag blir upprörd när jag ser alla felaktiga (utifrån lagens intentioner) domar i LänsFUBs återkommande undersökningar av domar i förvaltningsrätterna.
Jag blir arg på hur våra mest utsatta blir ännu mer utsatta av myndighetsansvariga för LSS ute i våra kommuner. Jag skrev i frustration ett inlägg i Dagens Omsorg nr 1 om detta: ”Det är bara att överklaga!”

Jag blir ledsen när våra ansvariga ministrar svarar ”Vi skall se över LSS igen”, vilket brukar innebära att det bara handlar om hur kostnaden skall hållas nere och att LSS i deras värd är lika med personlig assistans.

När ministern dessutom tillägger att hon inte kan påverka tolkningen av lagen som förvaltningsrätten gör, så stämmer det inte mer än i enskilda mål. Som lagstiftare har hon ett ansvar att följa upp att tolkningen blir som lagstiftaren hade tänkt, det vill säga efter lagens grundläggande intentioner. Och blir tolkningen fel måste lagstiftaren korrigera lagtexten. Det görs regelbundet till exempel i ekonomiska lagar.

Självklart kan det även göras i LSS, och det har dessutom gjorts senast 2011, dock bara för att begränsa kostnaden i personlig assistans. Alla andra bra förslag i 2008 års utredning hamnade i frysboxen på departementet. Detta speglar kanske attityderna till LSS personkrets?

LSS är en utmärkt lag om du orkar läsa förarbetena! I LSS-skolan här på Dagens Omsorg vill jag visa detta.

Det är inte LSS det är fel på utan det är kunskapsbrist. Och kanske felaktiga värderingar hos de som tolkar lagen?