Ute denna vecka: Nytt nummer av Föräldrakraft!
Nya numret av Föräldrakraft, nr 3/2015, utkommer omkring den 21 maj. Vi bjuder på flera olika teman om vård, kommunikation, Almedalen och psykisk hälsa. På 92 sidor läsning får du även ta del av vår intevju med Aron Andersson som i år är ambassadör för Lidingöruset och Lidingörullet.
LEDARE
”Så många men ändå ingen att ringa till”
KRÖNIKA
”Sorgen har inget bäst-före-datum” Sören Olsson skriver om saknaden efter sonen Ludvig.
NYHETER
> Dags att nominera till nytt pris: Bästa LSS-kommun. Föräldrakraft/Dagens Omsorg och ABH Utbildning och rådgivning utlyser tillsammans en tävling om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS.
> Lidingöloppets storsatsning: ”Vi vill att alla ska kunna vara med”
> BO: ”Skrämmande berättelser från barn med funktionsnedsättning”
> Gabriel: ”Jag vann iPaden!”
> Prins Carl Philip: Satsa på att upptäcka dyslexi tidigt.
> Sju av åtta kommuner struntar i sportlov för alla.
ANHÖRIGRIKSDAGEN 2015
Nu vill vi se konkreta åtgärder – en bra plan räcker inte. Det var premiär för nya ledningen på Anhörigriksdagen i Varberg den 5–6 maj 2015 som samlade 450 deltagare. En av dessa var Ann-Marie Högberg, nya ordförandet för Anhörigas riksförbund, som inte tänker nöja sig med vackra ord.
Han väcker förhoppningar om ljusare tider för anhöriga. Regeringen kommer att permanenta satsningen på NKA, Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga. Det beskedet gav Guy Lööv, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, när han i början av maj besökte Anhörigriksdagen i Varberg.
MÄSSA: LEVA&FUNGERA
Hyllad mässa! Leva & Fungera i Göteborg i april blev en stor framgång med totalt 14 080 besökande och medverkande, en rejäl ökning jämfört med 2013 års mässa. I detta nummer av föräldrakraft bjuds på ett bildsvep från tre händelserika dagar.
INTERVJUN
Ambassadör för rörelse. Han har cyklat till Paris med armcykel, är den förste att ha bestigit Kebnekaise med rullstol och nu senast genomförde han en svensk klassiker på under 24 timmar. Nu vill Aron Andersson inspirera unga att hitta glädjen i idrott som ambassadör för Lidingörullet och Lidingöruset.
TEMA: ALMEDALEN
Årets debatt om en rättvis arbetsmarknad. Föräldrakrafts debatt om arbete för personer med funktionsnedsättning blir hetare än någonsin i år. Den 30 juni i Almedalen ska riksdagspartierna ge besked om hur de tänker förverkliga fjolårets löften om en mer rättvis arbetsmarknad.
”De har lurat alla som trott, väntat och hoppats” En upprörd Cristina Husmark Pehrsson vill ställa riksdagspartierna till svars för löftena om en mer rättvis arbetsmarknad. ”Stå upp och fajtas, acceptera inte att stå utanför arbetsmarknaden!” uppmanar f d socialförsäkringsministern.
Fler rubriker:
> Handikappförbunden rasar mot regeringen: ”Ni väljer bort 200 000 som vill ha jobb”
> Regeringskritiken växer: ”En oacceptabel tystnad”
> Ylva Johansson svarar: ”Vi kommer tillbaka med förslag om Funka”
> Marika Philipson (Särnmark): ”Sätt en deadline för politikernas löften”
> Niklas Mandin (Attendo): ”Att kunna ta egna beslut om arbete och fritid är viktigt”
TEMA: VÅRD
”Varje dag är jag glad för att de lever” När Erika och hennes man fick veta att en av deras väntade tvillingar skulle födas med en svår funktionsnedsättning, ställdes de inför livsavgörande val. Möt familjen som tycker att beslut om liv och död ska fattas av dem som också ska leva med konsekvenserna.
Projektet Framtidens hemsjukvård: Snart kan Celina få rätt vård. För att Celina ska kunna bo med sin familj har hennes föräldrar inrättat ett minisjukhus i sitt hem. Nu deltar hon i ett projekt som hon hoppas ska leda till att Celina snart kan få rätt vård.
Fler rubriker:
> GUIDE: Allt du behöver veta om spasticitet.
> Röster från hela Sverige: Här berättar familjer från de övriga fem olika sjukvårdsregionerna i landet hur de upplever sitt multisjuka barns vård.
> ”Livskvaliteten ökar för hela familjen”
> Föräldrar påverkar framtidens barnsjukvård.
TEMA: KOMMUNIKATION
Erik kommunicerar på KÄNN Kan man kommunicera med beröring? Ja, för Britt Nedestam och hennes son Erik har TaSSeLs, Tactile Signing for sensory Learners blivit en viktig pusselbit i vardagen. Nu vill hon sprida metoden till fler.
Brottsofferjouren vill förbättra stödet till brottsutsatta Stödet till brottsutsatta personer med funktionsnedsättning behöver bli bättre. Det menar Brottsofferjouren Sverige, som under fyra års tid har arbetat för en ökad kunskap och ett bättre stöd inom bland annat polis och rättsväsende.
+ Utdrag ur boken Våldsamt osynlig
Fler rubriker:
> 5 smarta lösningar.
> Så blir AKK en självklar rättighet.
> Gratisverktyg för kommunikation sprider sig snabbt.
TEMA: PSYKISK HÄLSA
Det outsagda: ”Man ska inte vara rädd för att säga fel” Möt Dagny som ända sedan hon var liten vetat att hennes storebror är annorlunda. Hon tycker att det är viktigt att man vågar fråga sina föräldrar om man undrar något kring sitt syskon. Läs om familjen som medvetet försöker skapa ett öppet samtalsklimat.
Hon vill få syn på det outsagda. Både barn och föräldrar skyddar varandra från jobbiga sanningar, och redan vid tre, fyra års ålder kan man känna när ens föräldrar undviker ett samtalsämne. Det outtalade skapar mycket onödig oro, menar Ann-Marie Stenhammar, som leder projektet ”Det outsagda mellan barn och föräldrar ”.
DEBATT
”Alla har dolda talanger!” Allt fler unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning accepterar inte längre att den traditionella handikapprollen, skriver Magnus Tideman, professor, och Erik Dahlman, arbetskonsulent.
+ Expertsvar på juridiska och ergonomiska frågor.
Nästa utgåva, i augusti, blir också välfylld. Hör av dig genast om du har tips till våra teman om personlig assistans, hjälpmedel och HVB!