”Vi märker att alla inte ses som fullvärdiga medborgare”

Besparingar inom assistans får nu allt större konsekvenser. Furuboda Folkhögskola slår larm om att det leder till stora problem att utbilda sig. Många är rädda att förlora sin assistans om de försöker utbilda sig.

– Regeringen måste ge LSS-utredningen nya direktiv och slopa besparingskraven. Alla människor, oavsett om de är i behov av assistans eller inte, ska inkluderas i samhället, skriver Jenny Anderberg i en debattartikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Jenny Anderberg är rektor och verksamhetschef vid Furuboda folkhögskola.

Furuboda är Sveriges största folkhögskola för personer med funktionsnedsättning. Här drivs också många olika projekt inom musik, teknik, idrott och arbetsmarknad.

Folkhögskolan ser tydligt i den dagliga verksamheten att besparingar inom bland annat personlig assistans slår hårt mot personer med funktionsnedsättningar.

– Det ansvar som staten tidigare tog lämpas över på närstående och kommunerna som ska stå för en större del av assistansen, något som kommunerna inte har pengar till, skriver Jenny Anderberg.

– Folkhögskolan har sedan 1960-talet haft personer med olika former av funktionsnedsättningar. Under de senaste åren har vi som arbetar på skolan märkt hur regeringen och myndigheter som Försäkringskassan inte längre ser funktionsnedsatta som fullvärdiga medborgare.

De är rädda för att deras skolgång i Försäkringskassans ögon ses som att de inte behöver assistans

– På skolan ser vi allt oftare att personer med olika typer av funktionsnedsättningar inte vågar börja eller fortsätta en utbildning på folkhögskolan. De är rädda för att bli av med sin assistans, för att deras skolgång i Försäkringskassans ögon skulle kunna visa att de är så pass självständiga att de inte behöver någon assistans.

Jenny Anderberg lägger ansvaret för försämringarna på regeringen:

– Som det ser ut nu sätter regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ekonomi framför människors liv, skriver Jenny Anderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *