Vill ändra lagen: LSS måste bli starkare igen

Bengt Westerberg levererar sin starkaste kritik hittills mot försämringarna av stöden enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. ”Lagen behöver ändras.”

”Hur lite kan vi göra utan att bryta mot LSS?”

Till SVT Nyheter Stockholm säger Bengt Westerberg:
– Det fanns en ambition, när LSS kom, att man alltid på bästa möjliga sätt hjälpa de som behövde stöd på olika sätt. Idag är det inte så. Idag prövar man snarare ”hur lite kan vi göra utan att bryta mot lagen”.

Bengt Westerberg var socialminister när LSS för 30 år sedan – 1993 – klubbades igenom av riksdagen.

– Målsättningen att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra är väldigt rimlig. Vi kan inte trolla bort funktionsnedsättningen, den finns alltid kvar, men vi kan kompensera den med olika åtgärder.

Stor entusiasm över LSS när lagen infördes

Bengt Westerberg berättar att införandet av LSS fungerade bra, och att fanns en väldig entusiasm för dem som fick stöd med hjälp av LSS. För många var lagändringen avgörande för livskvaliteten.

Sedan dess har kommunerna begränsat LSS-insatserna på många olika sätt, samtidigt som Försäkringskassan har gjort det svårare att få personlig assistans.

– Man har urholkat stödet. Man har definierat insatserna mycket snävare och vilka personer som har rätt till dem. Personer som har haft LSS-insatser hela sitt liv förlorar insatserna, inte för att deras behov har minskat utan för att man har omdefinierat vilka behov som ska ge rätt till insatser.

SVT Stockholm har granskat lågskattekommunen

Intervjun med Bengt Westerberg följer på en rad reportage i SVT Stockholms nyhetssändningar om personer som förlorat LSS-insatser i Österåkers kommun. Hela granskningen finns här.

Bengt Westerberg förvånas över uppgifterna om minskade LSS-insatser i en kommun som har mycket låg kommunalskatt.

– Visst skulle Österåker ha stora möjligheter att erbjuda bättre service.

Westerberg vill ändra LSS för att stärka stöden igen

Bengt Westerberg tycker att lagen behöver ändras, för att förtydliga att LSS ska tolkas mer generöst än vad man gör i exempelvis Österåker.

Han konstaterar att politikerna inte tagit något sådant initiativ, och tror därför att många politikerna är nöjda med att LSS har försämrats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *