Vill man ha bort kooperativen inom assistans?
DEBATT. Planerna på efterskottsbetalning av assistansersättning riskerar att slå ut små ideellt drivna kooperativ, varnar Marika Jardert vars son får assistans genom ett kooperativ. Förändringen gynnar storföretag som enbart arbetar för vinstintressen, skriver hon i denna debattartikel.
Min son, 25 år gammal och gravt förståndshandikappad (han är som en helt normal tvååring, fast betydligt större!), har haft assistenter i många år.
Det har inte alltid varit lätt. Först skötte kommunen assistansen, och det var till och från rena katastrofen. Jag fick inte vara med och bestämma vilka som skulle arbeta som min sons assistenter, trots att jag påtalade att jag hade rätt till det enligt lag. När min son blev sjuk fick jag ta hand om honom – flera dygn i sträck fast han har grava sömnrubbningar – annars kunde ju assistenterna bli smittade! (Och kommunen förlora pengar.) Och så vidare…
Så småningom gick vi över till ett mindre assistansbolag. Det fungerade bra i några år – tills bolaget köptes upp av ett större bolag som snabbt köptes upp av ett riskkapitalbolag.
Plötsligt var min son helt oviktig i sammanhanget – och hans assistenter hade för höga löner (!)
Sedan några år är min son nu medlem i ett mindre assistanskooperativ, utan vinstintressen.
Det fungerar mycket bra! Vi får arbeta självständigt i den mån vi vill – och får samtidigt det stöd vi behöver, hjälp med all administration, kurser, etcetera.
Häromdagen var jag på kooperativets årsmöte som representant för min son; jag är hans gode man.
Där fick jag veta att det ligger ett förslag om att assistansanordnarna ska få pengar från Försäkringskassan till assistenternas löner först i efterskott!
Det har jag missat!
För att kunna ligga ute med så pass mycket pengar måste företaget/kooperativet alltså ha en rejäl kassakista!
Detta måste ju innebära att vissa mindre assistansanordnare inte klarar detta, utan får lägga ner.
Jag har också fått veta att en av anledningarna till förslaget om efterskottsbetalning är, enligt Försäkringskassan, att detta är det normala sättet att betala för arbete i näringslivet. (Min kursivering)
Men det finns ju också ideella kooperativ inom detta område, som faktiskt handlar om människor!
Man har faktiskt föreslagit undantag för de brukare som själva tar hand om sin assistans, och det är bra – men varför kan man inte göra undantag även för kooperativ?
Jag kan inte hjälpa att jag blir misstänksam; detta måste ju gynna de stora bolagen, som enbart arbetar för vinstintressen! Och missgynna små kooperativ/föreningar, som drivs av intresse för brukarna!
Vill man ha bort kooperativen/föreningarna; är det detta som är tanken…?
Vad kan vi göra för att förhindra att detta förslag går igenom?
Jag är egentligen inte förvånad efter 25 års kamp för min sons rätt till ett bra liv.
Ändå: Kan inte vi föräldrar någon gång få lugn och ro och trygghet och kunna lägga mer tid på att vara med våra barn/ungdomar – istället för dessa ständiga, negativa överraskningar…?
Marika Jardert
Förälder