300 idrottare samlas i Eskilstuna

– Tävlingarna som främst är inriktade mot barn och ungdomar med funktionshinder eller andra nybörjare inom handikappidrotten startade 1993 som en liten friidrottstävling, berättar Leif Thorstenson, kanslichef vid Handikappidrottsförbundet som tillsammans med fem föreningar är ansvariga för tävlingarna.

Tävlingarna tjuvstartar redan idag med Rullstolstennisen i TK Hobbys tennishall.

De övriga idrotterna håller till i Munktellarenan med första start på lördag kl 9. Bordtennis, sportskytte, boccia och elhockey avgörs på lördagen.

Innebandy och friidrott, idrotten med det största startfältet, 140 deltagare, får vänta till söndag morgon.

Elhockey, en idrott i utveckling för de som har stora funktionshinder, samlar för första gången alla svenska lag i en och samma turnering.

–Det tycker vi är särskilt roligt, fortsätter Leif Thorstenson. El-hockey spelas i en liten snabb kälke på gummihjul, med en klubba monterad längst fram.

– Precis som en eldriven rullstol styrs kälken med en joystick. Därför är elhockey en perfekt lagidrott för personer med mycket grava funktionshinder, så det är ett viktigt utvecklingssteg som sker, när Tunaspelen i år mönstrar alla de svenska lagen, säger Leif Thorstenson.