4 frågor om nya manuella rullstolen Cross 6

Etac har lanserat en ny version av den manuella rullstolen Cross, som enligt tillverkaren är Sveriges mest använda rullstol. Nya Cross 6 har redan skeppats från fabriken i Anderstorp i Småland under några månader.

– Återkopplingen från användarna är mycket positiv, säger Marika Törnqvist som är produktchef för Etacs manuella rullstolar.

Vilka är viktigaste nyheterna?

– Cross 6 är en så kallad allroundrullstol. Den ska passa alla. Cross 5 var redan världens mest inställbara allroundrullstol och Cross 6 har blivit ännu mer inställbar.

– Framför allt har justeringarna blivit enklare och snabbare att genomföra. Vi vill att alla användare ska få ut maximalt av rullstolsutprovningen. Enklare inställningar ger mer tid till att finjustera och optimera sitt- och körställningen.

– Rätt balanserad rullstol i kombination med bra stöd i sittandet är så viktigt. Det kan vara skillnaden som gör att man kan få ut lite mer av sin muskelstyrka, få lite längre räckvidd och orka vara aktiv längre. Kort sagt, få vardagen att fungera bättre.

Etac Cross 6 manuell rullstol

Hur har ni utvecklat nya modellen?

– Vi har utgått från utprovningssituationen. Vi har fått möjlighet att filma och studera förskrivare, för att se vilka moment som varit svårast eller tagit mest tid. Vi har arbetat med färre skruvar, tydligare symboler och klickfunktioner för att göra det lättare att hitta rätt inställning.

Vem har störst nytta av den?

– De enklare inställningarna ger mer tid till att finjustera och optimera rullstolen, vilket i sin tur ska stärka förmågan att vara aktiv och mobil. Återkopplingen från förskrivarna är man tror att man kommer jobba ännu mer med inställningarna. Alla, ja precis alla vinner på att rullstolsanvändare blir mer mobila och oberoende!

– Den något lägre rullstolsvikten och ökade stabiliteten i kryssfällningen bidrar också till bättre köregenskaper. Cross 6 kan också ställas ännu lägre i sitthöjd, för de användare som förflyttar sig genom att sparka sig fram.

Hur viktig är lanseringen?

– Cross är Sveriges vanligaste och mest använda rullstol, så detta är viktigt för otaliga rullstolsanvändare och anhöriga, förskrivare, rehabiliteringspersonal och hjälpmedelstekniker med flera. Och, så klart är det stort för oss som utvecklar och tillverkar rullstolen på fabriken i Småland, säger Marika Törnqvist.

Mer information om Cross 6 finns på Etacs webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *