Endast 5 av 1000 felaktiga utbetalningar var bidragsbrott

Bara fem av 1000 felaktiga utbetalningar gav fällande dom för bidragsbrott. Det framgår av en lägesrapport för ekonomiskt bistånd, även kallat socialbidrag.

LÄS ÄVEN:
Förslag om bidragsspärr slår blint – du kan förlora allt
Så vill regeringen begränsa bidragen ytterligare

2 av 100 polisanmälningar gav fällande dom

Av de misstänka bidragsbrott som polisanmäldes resulterade 2 procent i fällande dom.

Rapporten har tagits fram av SKR, Sveriges kommuner och regioner, som menar att kommunerna har blivit bättre på att upptäcka felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd.

Men det är få ärenden som utreds av polisen, och leder till fällande dom.

Undersökningen visar att endast 16 av 720 ärenden, som kommunerna polisanmälde under 2022, har lett till fällande dom. 347 ärenden lades ned, och resten var ännu inte avgjorda när undersökningen genomfördes våren 2024.

Antalet identifierade felaktiga utbetalningar uppgick samtidigt till 3026, varav en halv procent alltså resulterade i fällande dom.

– Utan en effektiv uppföljning från polis och rättsväsendet riskerar kommunernas ansträngningar att förlora sin avskräckande effekt, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.

Rapportens rekommendationer

Rapporten har följande rekommendationer till regeringen:

  • Säkerställa att lagstiftningen underlättar informationsutbyte mellan myndigheter och kommuner för arbetet med ekonomiskt bistånd, samtidigt som den respekterar individens integritet. Pågående utredningar om förbättrad informationsöverföring måste resultera i konkreta åtgärder och praktisk implementering.
  • Säkra kapacitet hos Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten specifikt för utredning och rättslig prövning av FUT-ärenden.

Rekommendationer till kommunerna:

  • Fortsätta sitt arbete med kompetensutveckling för personal som arbetar med ekonomiskt bistånd och FUT, med särskilt fokus på att överföra kunskap och erfarenheter från FUT-handläggare till dem som fattar de initiala besluten om ekonomiskt bistånd, i syfte att öka de korrekta utbetalningarna.
  • Fortsätta att vidareutveckla systematiska interna kontroller och uppföljningsrutiner.
  • Fortsätta söka samarbete med andra kommuner och myndigheter för att dela lärande exempel och resurser.
  • Fortsätta utveckla rutiner för långsiktig uppföljning av polisanmälda ärenden för att bättre förstå utfallen över tid.

LÄS ÄVEN:
Så fungerar ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.