Så vill regeringen begränsa bidragen ytterligare

Regeringen tar ytterligare steg mot att begränsa bidrag. Bland annat ska försörjningsstödet – det yttersta skyddsnätet för ekonomiskt utsatta – begränsas.

LÄS ÄVEN:
Trasigt skyddsnät – försörjningsstödet nu 40% lägre än hushållskostnader
och
Ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd – så funkar det

Uppdraget: Begränsa bidraget så långt det är möjligt

I ett tilläggsdirektiv till ”Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet” säger regeringen nu att man vill ha förslag på hur försörjningsstödet (tidigare kallat socialbidrag) kan begränsas ”så långt det är möjligt och lämpligt’, så att det inte blir högre än den så kallade riksnormen.

Riksnormen är regeringens måttstock för hur mycket försöjrningsstöd som ska utbetalas. Riksnormen är betydligt lägre än Konsumentverkets beräkningar av hushållskostnader. 

Regeringen vill att utredaren ska utredaren lämna förslag på en riksnorm där kostnadsposterna ska motsvara en ”skälig levnadsnivå”. Förutom att minska kostnaderna vill regeringen minska behovet av att göra individuella prövningar.

Ny premie för den som går från stöd till arbete

Utredningen får också i uppdrag att titta på ”en jobbpremie som ökar det ekonomiska utbytet för den som går från försörjningsstöd till arbete”.

Dessutom vill regeringen stoppa att ekonomiskt bistånd beviljas personer som olovligen vistas i landet.

För större hushåll väntar också nya begränsningar vad gäller bidrag.

– Vi vill att fler ska arbeta och vara självförsörjande. Det är grunden för att klara integrationen och våra högt ställda välfärdsambitioner, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

– Regeringen avser därför att genomföra en omfattande bidragsreform som består av flera delar. Det handlar om att öka aktivitetskraven, införa ett bidragstak och införa en kvalificering till välfärden. Med tilläggsuppdraget lägger vi grunden för ytterligare beredningsunderlag i det fortsatta arbetet att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Utredningstiden förlängs, och ska nu vara klar senast den 14 februari 2025.

LÄS ÄVEN:
”Bidragstak och jobbskatteavdrag är fel fokus för Sveriges finanser”