Så vill regeringen begränsa bidragen ytterligare

Regeringen tar flera steg mot att begränsa bidrag. Bland annat föreslås nya aktivitetskrav för försörjningsstöd. Remisstiden för detta går ut 11 mars.
LÄS ÄVEN:
Trasigt skyddsnät – försörjningsstödet nu 40% lägre än hushållskostnader
och
Ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd – så funkar det
Kyrkan och Socialstyrelsen uttrycker oro över förslagen
Förslagen om nya aktivitetskrav finns i utredningen Aktivitetskrav inom försörjningsstödet – för arbete, egenförsörjning och nationell likformighet (Ds 2024:29). Den är just nu på remiss. Remissvar skall vara inne hos regeringen senast 11 mars 2025.
Socialstyrelsen påpekar att förslagen innebär ”ökade krav på enskilda som kan ha både långvariga och komplexa behov av stöd”. Socialtjänstens ekonomiska bistånd är samhällets yttersta skyddsnät. ”Ett aktivitetskrav får därför inte utformas på sådant sätt att det riskerar att utestänga personer som inte har förmåga att leva upp till kraven, och på så vis försätta människor i en nödsituation,” skriver Socialstyrelsen i sitt remissvar.
Socialstyrelsen ser samtidigt fördelar med att personer som får ekonomiskt bistånd ”erbjuds relevanta aktiviteter i syfte att få stöd i att uppnå egen försörjning och för att motverka passivitet och/eller isolering. Socialstyrelsen vill betona vikten av att aktiviteterna är individuellt anpassade och, i möjligaste mån, baserade på bästa tillgängliga kunskap.”
Socialstyrelsen betonar också att ”det är av största vikt att kraven på den enskilde anpassas efter dennes förmåga”.
Svenska kyrkan och ärkebiskop Martin Modéus uttrycker oro i ett remissvar, och efterlyser ”en tydligare analys av konsekvenser för hushåll av olika sammansättning i samband med eventuellt avslag på ansökan om försörjningsstöd på grund av att individen inte följer aktivitetsplanen enligt de nya kraven”.
Regeringen: Det ska bli omöjligt att göra ingenting och få bidrag
I en debattartikel den 25 november 2024 skrev statsminister Ulf Kristersson och socialförsäkringsminister Anna Tenje att regeringen vill införa ett aktivitetskrav för att få försörjningsstöd.
”Över en miljon människor i arbetsför ålder i Sverige är inte självförsörjande”, skriver Kristersson och Tenje. ”Förra året var också ungefär 60 procent av alla som fick ekonomiskt bistånd utrikes födda. Vi behöver ersätta bidragslinjen med arbetslinjen och ställa betydligt högre krav.”
”Det behövs ett aktivitetskrav för den som får försörjningsstöd. Från att passivt ta emot bidrag till att aktivt lära sig svenska, för att ens kunna gå på en anställningsintervju. Eller på heltid göra insatser som är till nytta för samhället. Det ska helt enkelt inte vara möjligt att göra ingenting, om man i grunden kan arbeta. I dag tar regeringen nästa steg för att införa ett sådant förslag och skickar ut det nya förslaget på remiss.”
”Regeringen vilseleder”
Uppgifterna i debattartikeln kritiseras av Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision. ”Att snurra ihop siffrorna på det här sättet är att medvetet vilseleda oss medborgare och ta billiga poäng. Tittar på man på siffrorna hos Socialstyrelsen framgår det att 262 300 personer var biståndsmottagare av försörjningsstöd under 2023, varav 85 200 av dessa var barn”, skriver Veronica Magnusson på LinkedIn.
Hon skriver vidare att det redan finns aktivitetskrav för att få försörjningsstöd:
”Jag har jobbat med försörjningsstöd i många år. Träffat hundratals personer som behövt söka det. Begärt in alla tänkbara kvitton och kontoutdrag. Nagelfarit inkomster. Gjort integritetskränkande hembesök för att kontrollera att det de skrivit verkligen gäller. Begärt in kopior på sökta jobb och aktivitetsrapporter från t.ex. Myrorna dit man anvisats till att jobba för att visa att man står till arbetsmarknadens förfogande. Gjort avdrag om man inte varit på sin aktivitet. Avslagit ansökan om bistånd om man inte kunnat bevisa att man gjort vad man kunnat eller för att man ägt något som man först måste visa att man sålt innan man kan få försörjningsstöd. Gång på gång så antyder politiker att försörjningsstöd ges utan motkrav och det är helt enkelt inte sant.”
Vad innebär de nya aktivitetskraven?
Socialdepartementet föreslår bland annat att ”kommunerna görs skyldiga att tillhandahålla aktiviteter för personer som får försörjningsstöd och ett krav på dessa att delta i aktiviteter”.
Det kan vara aktiviteter för att öka den enskildes förmåga att arbeta eller studera, som förbättrar språkkunskaper, inom kommunal förvaltning eller för att söka jobb.
Insatserna ska vara utformade så att personer som deltar är oförhindrade att ta en anställning och även i övrigt kan stå till arbetsmarknadens förfogande.
Uppdraget: Begränsa bidraget så långt det är möjligt
Regeringen tar också fram förslag på hur försörjningsstödet (tidigare kallat socialbidrag) kan begränsas ”så långt det är möjligt och lämpligt’, så att det inte blir högre än den så kallade riksnormen. Planerna finns i ett tilläggsdirektiv till ”Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet”.
Utredningen presenterades den 25 februari 2025. Läs om utredningens förslag här: Bidragstak föreslås 2027: Kraftigt sänkt försörjningsstöd.
Riksnormen är regeringens måttstock för hur mycket försörjningsstöd som ska utbetalas. Riksnormen är betydligt lägre än Konsumentverkets beräkningar av hushållskostnader.
Eftersom riksnormen är så låg har Socialstyrelsen förespråkat flexibilitet i kommunernas bedömningar, för att försörjningsstödet inte ska bli orimligt lågt.
Regeringen vill att utredaren ska utredaren lämna förslag på en riksnorm där kostnadsposterna ska motsvara en ”skälig levnadsnivå”. Förutom att minska kostnaderna vill regeringen minska behovet av att göra individuella prövningar.
LÄS ÄVEN:
”Bidragstak och jobbskatteavdrag är fel fokus för Sveriges finanser”

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.