5 steg i programmet för sorgbearbetning

STEG 1: Rita ett förlustdiagram

I denna övning går du igenom ditt liv för att identifiera alla dina tidigare förluster. Välj sedan ut den förlust som idag hindrar och begränsar dig mest.

STEG 2: Rita ett relationsdiagram

Titta närmare på den relation som du valt att bearbeta. Det kan vara en relation till en levande eller en död person. Rita hur relationen sett ut över tid, både det som varit bra och det som varit dåligt.

 

STEG 3: skriv ned läkande faktorer

Gör tre spalter med rubrikerna ”Ursäkter”, ”Förlåtelser” och ”Saker jag vill säga”. Skriv ned ursäkter för dina egna misstag och förlåtelser för den andra personens tillkortakommanden. Skriv också vad du önskar att du hade sagt.

Om du känner att du har en del i det negativa som hänt, skriv det här.

Till exempel: Jag ber om ursäkt för att jag känner skuld och skam.

Om det är något du önskar att den andra skulle gjort annorlunda, skriv det här.

Till exempel: Jag förlåter dig för att du gjort mitt liv så svårt.

Här skriver du ned positiva eller negativa tankar och känslor samt brustna drömmar och förhoppningar.

Till exempel: Jag älskar dig. Jag är besviken på att livet blev som det blev. Jag önskar att du var frisk och att vi fått mer tid tillsammans.

STEG 4: Skriv ett fullbordansbrev

Använd allt du skrivit i den förra övningen och skriv ett brev riktat till personen i fråga. Brevet är till för dig själv och din egen sorgbearbetning och ska inte visas för motparten. Avsluta med att säga farväl till smärtan och allt som varit ofullständigt i relationen.

STEG 5: Läs upp brevet

Läs upp brevet öga mot öga för någon du känner starkt förtroende för, dock inte den person brevet riktas till. De allra flesta upplever en stor lättnad efteråt, som hjälper dem att släppa taget.

Efter brevuppläsningen kan det ta ett par veckor, upp till ett par tre månader, innan allt faller på plats.