Å nej, inte nu igen!

Vi måste ställa in planerna – igen. Agnes har blivit sjuk – igen.

Det tog mig flera år att hitta sätt att hantera mina känslor över att det sällan blev som vi tänkt. Att vi inte kom i väg på sedan länge bokade resor, att vi med kort varsel fick lämna återbud till kalas och middagar.

Jag var tvungen att lära mig att hålla nere förväntningarna för att inte bli så besviken hela tiden.

Ovissheten gjorde att jag och Agnes pappa ett tag slutade planera över huvud taget. Det var ju ändå ingen idé.

Och när Agnes blev riktigt dålig spelade inget annat ändå någon roll. Oron kom som ett slag i magen, sömnen ville inte infinna sig, vi fick tunnelseende och levde en kvart i taget. Våra egna behov sattes på vänt.

Men så kom syskonen. Med sina känslor. Och behov.

Ju äldre de blev, desto mer förstod vi att de också blev besvikna när saker vi planerat behövde skjutas upp eller avbokas. De blev arga på oss för att vi inte höll vad vi lovat, avundsjuka på kompisar som ”alltid fick göra roliga saker”, kände skuldkänslor gentemot Agnes, som trots allt var den som blivit sjuk.

Detta var oerhört svårt att möta.

Ofta gick det inte alls. Istället tolkade de vår oförmåga att möta dem som att vi var ointresserade, irriterade och arga – på dem.

Så här i efterhand räcker det inte med att försvara sig med att vi höll på att gå sönder av trötthet och oro för deras storasyster. Eller att vi vid dessa tillfällen fick enormt dåligt samvete för att vi inte räckte till.

Tack vare deras mor- och farföräldrar kunde många planer ändå bli av till slut. För det är jag evigt tacksam. Därför har jag skrivit ”Operation rädda sommar­lovet”.

Anna Pella

 

Missa inte på LEVA & FUNGERA och KOMMUNIKATIONSKARNEVALEN

Kom och köp ett signerat exemplar av Operation Rädda sommarlovet till mässpriset 120 kr.
Mingla med oss i Föräldrakrafts monter C02:19 tisdagen den 26/3 kl 16-17. Alla barn på Leva & Fungera är extra välkomna!

Lyssna när Anna berättar om boken på Leva Scen & Bar onsdag 27/3 kl 11.50-12.05.
Anna syns också tillsammans med Lotta Frécon på Kommunikationskarnevalen med workshopen ”Ett gott liv – för alla?” onsdagen 27/3 kl 16-16.45 samt som avslutande föreläsning torsdag 28/3 kl 14.45-15.45.

Mera fakta

OPERATION RÄDDA SOMMARLOVET är andra delen i serien Funkis­familjen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i andra åldrar med eller utan en vuxen. Boken handlar om syskonen Vide, 8, Tintin, 5 och Mio, 10 år. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata. Operation rädda sommarlovet handlar om ovisshet och hur Vide ska göra när alla planer blir inställda för att Mio är sjuk. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med de situationer som uppstår. Med hjälp av sin farfar hittar Vide till slut en lösning.

Författare: Anna Pella
Illustratör: Anna Forsmark
Förlag: Libris förlag 2019
Utgivningsdag: 15 mars 2019
ISBN: 978-91-7387-811-1

OM ANNA PELLA. Bakgrund: Journalist för bland annat tidningen Föräldrakraft. Har skrivit boken ”När du ler stannar tiden” (Libris) om livet med dottern Agnes som föddes med en svår flerfunktionsnedsättning. Förra året kom ”Operation slutstirrat” (Libris) som är första delen i barnboksserien Funkisfamiljen.
Familj: Mamma till Agnes, 15, Ida, 13 och Stina, 10. Gift med Anders. Katterna Ozzy och Sigge samt hundvalpen Casper.
Bor: Åkersberga utanför Stockholm
Aktuell med: Andra delen i barnboksserien Funkisfamiljen: ”Operation rädda sommarlovet”. Under våren kan du träffa Anna på olika håll i landet när hon berättar om boken eller håller workshops om livet som funkisfamilj.

 

Fler artiklar om detta ämne