Abrahamsdagen: Prova på-dag lockar unga till idrotten

Mingel, tävlingar och chans att prova på en rad olika idrotter. Vi följde med tioåriga Ella Broberg under Abrahamsdagen.

Det är full aktivitet vid Solna­hallens entré. Barn och ungdomar strömmar in med sina föräldrar och assistenter och arrangörerna har fullt upp med att välkomna och informera, dela ut program och lotter.

Det är årets Abrahamsdag – en prova på-dag som anordnas av Team Frösunda tillsammans med Solna Stad och Norrbacka

Handikappidrottsförening, med målet att locka fler unga till handikappidrotten.

Mitt i röran hittar jag Ella Broberg, 10 år. Hon är här tillsammans med sin mamma Åsa och assistenten Malin. Till vardags går hon i fjärde klass men har nu höstlov och en dag full av aktiviteter framför sig. Innan vi går in i själva hallen frågar jag vad hon har för förväntningar.

– Jag skulle vilja prova på judo, det är ett slags kampsport. Och bordtennis, fast jag vet inte vilka sporter de har, säger Ella, som redan spelar rullstolsbasket, rider och simmar.

 – Och så ska vi mingla, fyller mamma Åsa i. Vi hoppas träffa folk vi känner, som Maja. Hon simmar i Nacka HI, samma klubb som Ella.


Höjdhopp var det som lockade Ella mest. Med hjälp av Malin blev det ett par försök på 1,20.

Maja är självaste Maja Reichard – guldmedaljör vid årets Paralympics, där hon satte dubbla världsrekord på 100 meter bröstsim i klassen S11 för synskadade. Och det råder inget tvivel om att Ella, som precis har börjat simma helt själv, är nöjd med sin klubbkompis.

– Vi var i London och såg henne ta guld, säger Ella stolt. Vi skrek ganska mycket och det var världens liv i hallen. Vi ville se rullstolsrugbyn också, men det fanns inga biljetter kvar dit.

Ella och Maja är inte bara klubbkompisar i Nacka HI, båda är dessutom medlemmar i Team Frö­sun­da – en satsning för att skapa förutsättningar och möjligheter för handikappidrottare att göra en långsiktig satsning på sin sport. Teamet består av ett 50-tal idrottare och inkluderar allt från elitidrottare till nybörjarungdomar.

– Vi startade satsningen för tre och ett halvt år sedan. Vi såg vilka olika förutsättningar det var för friskidrottare och handikapp­idrottare. För eliten handlar det bland annat om att hjälpa till med sponsorer och tränare, men även att boka flyg och hotell och hjälpa till med vardagssaker, berättar Fredrik Finnmark, regionchef på Team Frösunda och självklart på plats under Abrahamsdagen.

Det är dock ungdomsdelen som växer mest, och Fredrik berättar att man använder sina kända profiler som förebilder för att locka barn och ungdomar till idrotten.

– Vi jobbar mycket med att skapa intresse och samarbetar med olika föreningar. Som Norrbacka HI, som var de som drog igång Abrahamsdagen.

Vi hinner knappt in i hallen innan Maja Reichard dyker upp – i en rullstol med Jennie Ekström, en annan Paralympics­stjärna, i knät. Ella stannar och snackar lite innan tipspromenaden blir allt för lockande. Hon drar blixtsnabbt iväg för att leta upp frågor och jag och assistenten Malin får svårt att hänga med, medan Åsa passar på att mingla lite.

Inne i hallarna finns det chans att prova allt från tennis till rullstolsrugby, men till en början ägnar Ella knappt sporterna en blick. Paralympics-simmaren Mikael

Fredriksson försöker övertala henne att testa minigolf, men just nu är fokus helt på frågesporten.

– Jag har en väldig tävlingsinstinkt, förklarar hon samtidigt som hon helt korrekt identifierar några kastanjer i fråga 7.

Efter frågesporten vill hon prova trekamp, där hon får kasta ärtpåsar i minirockring, fälla vattenflaskor med ett klot och kasta bollar i hink. Ärtpåsarna går bäst och hon sätter två av tre.

Medan vi går för att titta på höjdhopp och rullstolsfäktning berättar Ella att hon ska simma sin första tävling två dagar senare. Åsa protesterar oroligt och frågar om hon verkligen är redo, men Ella står på sig.

– Jo, mamma. Maja säger att jag ska vara med, så det så.

Ella är inte så sugen på att fäktas, men vill att Malin tar tid när hon kör ett rullstolsrace på löparbanan. Hon vill även att vi hoppar höjdhopp och kräver att både jag och

Malin testar innan hon själv försöker. Malin agerar stöd och hjälper Ella att ta sats, men de ramlar ihop och skrattar redan halvvägs fram till ribban. De ger sig dock inte utan kastar sig med gemensamma krafter över den uppspända ribban.

I stora hallen kan man prova på bland annat tennis, pingis, basket och innebandy. Men Ella är nöjd med sportande för dagen så istället tittar vi på uppvisningsmatcher – först Norrbackas rullstolsbasket mot Solna Vikings, som idag har fått låna rullstolar för att jämna ut oddsen, och sen en knallhård rullstolsrugbymatch, med bland annat Stefan Jansson och några andra från landslaget på planen.


Abrahamsdagen bjöd på bland annat uppvisningsmatcher, trekamp och frågesport – som Ella vann.

Efter matcherna är det ceremoni för Paralympics- och SM-medaljörerna. Störst jubel av alla får Maja Reichard. Efteråt passar jag på att fråga henne hur hon själv kom i kontakt med idrotten.

– Jag kommer från en idrottsfamilj där alla sportade. Så jag testade allt från ridning och jujutsu till gymnastik, men medan kompisarna hittade sin grej så fastnade jag inte riktigt för något, berättar Maja Reichard.

Men i 11-årsåldern föreslog hennes mamma att hon skulle försöka lära sig alla fyra simsätten.

– Jag gick med på det på villkoret att jag aldrig skulle behöva tävla. Det var dealen, men det tog bara ett drygt år innan min tränare övertalade mig att vara med på min första tävling. Jag insåg snabbt att det var roligt och att träningsgänget blev mer sammansvetsat när vi var ute på tävlingar och läger ihop.

Hon skrattar när jag berättar att hon är anledningen till att Ella senare samma vecka kommer att simma sin första tävling, trots protester från mamma.

– Åååh… Det viktiga är att hon har roligt, och det kommer hon säkert att ha. Jag hoppas att jag och de andra paralympierna som är här kan motivera barnen att testa sporter och hitta något de själva tycker är kul. Det viktiga är inte att ta sig upp på elitnivå, utan att känna gemenskap med andra och få röra på sig.

Det har gått några timmar och Ella börjar bli smått uttråkad. Men så ropar speakern upp vinnaren i tipspromenaden – ”Ella Broberg från Södermalm”. Hon fullkomligt strålar när hon rullar iväg för att ta emot priset. När hon återvänder med prispåsen hinner hon knappt öppna den förrän vinnarna i lotteriet presenteras. ”Andra pris går till nummer 33”.

Hela gänget jublar och Ella får skrattande hämta ytterligare ett pris. En perfekt avslutning på dagen, och även om hon inte hittade någon ny sport den här gången så fick hon garanterat en energiboost inför sitt livs första simtävling.

Fotnot: Före pressläggning får vi veta att Ella är supernöjd med att ha fullföljt och vunnit  sin första simtävling (som enda deltagare i klassen K3).