Agnes historia berättas på Dramaten
I ett samarbete med Sveriges Radio flyttar berättelsen om Agnes in på Dramatens lilla scen och webbsänds live helt gratis onsdagen den 26 maj klockan 19. Medverkar på scenen gör författaren och journalisten Anna Pella, mamma till Agnes som föddes med en svår flerfunktionsnedsättning, samt musikern Lisa Grotherus och poeten Nino Ramsby.
Det började med en bok om livet med Agnes
Allting började för snart fem år sedan, när att Anna under sitt arbete med boken När du ler stannar tiden fick för sig att hon skulle ringa Sveriges Radios sommarpratar-telefon.
– Ju mer texten växte fram på datorn funderade jag mycket kring hur min berättelse skulle tas emot när den kom ut. Att vårt liv skulle bli offentligt kändes jobbigt, men samtidigt kändes det otroligt viktigt att få berätta om Agnes för omvärlden, och inte minst att kunna ge något slags hopp och tröst till alla föräldrar som skulle gå igenom samma sak efter oss. Ur detta föddes helt plötsligt en slags kraft och idé om att jag ville berätta Agnes historia i så många sammanhang som möjligt.
SR gjorde dokumentär
Det blev tyvärr inget napp hos juryn för Sommar i P1, men efter en tid fick Anna ett telefonsamtal från producenten Ola Hemström, som undrade om hon istället ville medverka i Svenska berättelser, en halvtimmes kortdokumentär, och berätta Agnes historia där? Anna tackade ja och programmet sändes våren 2017, samtidigt som boken kom ut.
När Ola kontaktade Anna våren 2020 för att fråga om hon ville göra samma sak en gång till, men live på Dramaten, minns hon att hon höll på att sätta den semla hon just då åt i halsen.
– Jag satt tillsammans med två vänner på ett café när Ola ringde. Jag trodde först att han skojade. Mina känslor pendlade mellan ”Aldrig i livet!” till ”Jag måste tacka ja – för Agnes skull”.
Nu berättas Agnes historia från Dramatens scen
Men onsdagen den 26 maj är det alltså dags.
– Datumet för föreställningen har skjutits fram flera gånger, först på grund av att Dramaten ställde in all verksamhet under förra hösten, men nu senaste gången fick jag ringa och säga att vårt liv kört ihop sig, Agnes hade väntat på en operation ganska länge och med bara några veckors varsel fick vi besked om att det skulle bli just när föreställningen var planerad. Eftersom vi vet att Agnes andas dåligt var vi oroliga för hur hon skulle klara sövningen, och det första dygnet efter operationen var jättejobbigt för henne.
”Fantastiskt att få göra detta”
Regisserad av Niklas Mesaros kommer Anna att berätta om sorgens ansikten efter det att livet tog en helt ny vändning när Agnes föddes. Men också om kampen för att ge sin dotter all den vård hon förtjänar. Med sig på scenen har Anna musikern Lisa Grotherus och poeten Nino Ramsby, som ramar in berättelsen med egenskriven musik och poesi.
– Det känns helt fantastiskt att få göra detta, tillsammans med dessa fantastiska konstnärer. Först var jag lite ledsen över att det inte kunde komma någon publik på grund av covid-19, men nu när det istället blir ett webbsänt evenemang, har jag förstått att många, och kanske framför allt andra funkisföräldrar som har svårt att komma hemifrån, kommer kunna titta. Det känns fint.
Svenska berättelser på scen
Onsdagen den 26 maj klockan 19.00
Sänds på Dramaten Play och Facebook
Mer information på Dramatens webbplats.
Anna Pella
Gör: Frilansar för hejaolika.se och Föräldrakraft, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, med flera. Skriver barnböcker och gör spel om Funkisfamiljen (Libris förlag). Föreläser om livet med Agnes för professionella och anhöriga. Är Folke Bernadottes-stiftelsens stipendiat 20/21.
Bor: Åkersberga utanför Stockholm
Familj: Gift med Anders, tre döttrar, 13, 15 och 17 år, varav Agnes är äldst