Nyheter | Intervju

Hallå där, Anna Pella!

Varför har du skrivit en bok om att vara förälder? (Se även länken till inslaget på TV4 Nyhetsmorgon)

Foto

Föräldrakrafts reporter Anna Pella - nu kommer hennes bok om att vara förälder till ett barn med svår hjärnskada. Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

ANNONS
Annons för HEA

När Föräldrakrafts reporter Anna Pella fick en dotter med en svår hjärnskada undrade hon om någon annan förälder varit med om något liknande och överlevt.
För två år sedan satte hon sig ned och började sammanställa de dagboksanteckningar hon skrivit genom åren. Resultatet blev boken ”När du ler stannar tiden” som kommer ut den 7 mars.

TV-KLIPP: Se Anna och Anders på TV4 Nyhetsmorgon – klipp från söndagen 19 februari 2017.

Vad handlar din bok om?

– Den handlar om hur det är att vara förälder till Agnes och hur hela vår familj påverkats av att hennes liv inte kan tas för givet. Den handlar om vår vardag, om oro och trötthet, men också om stor kärlek, samhörighet och glädje. Jag skriver också om hur jag fått omvärdera mina egna tankar kring vad som är ett meningsfullt liv, och om vad som egentligen är viktigt.

Varför har du skrivit den?

– En av de första dagarna i Agnes liv träffade vi en barnsköterska som uppmanade mig att skriva dagbok, så att Agnes senare skulle kunna läsa vad hon varit med om. Även om hon aldrig kommer kunna läsa det jag skrivit så har jag fortsatt, och det har blivit ett sätt att försöka förstå vad vi är med om, allt från svåra besked och ovisshet om framtiden, till fantastiska möten med olika människor.

Bild på boken

Vem ska läsa den?

– I första hand hoppas jag att den ska läsas av nyblivna föräldrar och anhöriga som hamnat i en liknande situation, men gärna också av människor som professionellt kommer i kontakt med familjer som har barn med svåra hjärnskador. Om den även läses av andra som bara är nyfikna på hur det är att leva ett annorlunda liv så blir jag förstås också glad.

Varför behövs just din bok?

– Det är en bok jag själv skulle behövt läsa den där sommaren för drygt tretton år sedan när hon föddes, när jag själv tvekade om hennes liv var värt att rädda. Boken behövs för att visa att de här barnen kan ha ett bra liv, för att öka kunskapen om och minska fördomar i hela samhället.

Hur är det att jobba med Föräldrakraft?

– Tidningen Föräldrakraft har alltid betytt väldigt mycket för mig och när vår familj var med i ett reportage frågade jag om Föräldrakraft behövde frilansare. Sen dess gjort ett flertal reportage i varje nummer. Det är fantastiskt att få träffa andra familjer och få berätta deras historier. Alla jag möter tycker att det är en viktig och läsvärd tidning som ger dem mycket inspiration.

Anna Pella

Ålder: 42
Familj: Sambo med Anders och mamma till Agnes 13, Ida 11 och Stina 8 år.
Bakgrund: Journalist som började frilansa som reporter på Föräldrakraft 2010.

Foto
Anders och Anna Pella medverkar båda två i TV4:s Nyhetsmorgon den 19 februari 2017.

Missa inte

Redan nu på söndag den 19 februari medverkar Anna i TV4:s Nyhetsmorgon.
Anna är även aktuell med egen dokumentär i Svenska Berättelser som sänds på Sveriges Radio P1 den 8/3 kl 11.04.
I Föräldrakraft nr 1 publicerar vi ett utdrag ur boken och lottar ut 10 böcker.
Under mässan Leva & Fungera 4-6 april kommer Anna att finnas på plats i Föräldrakrafts och HejaOlikas monter.

Mera fakta om boken

När du ler stannar tiden
Av ANNA PELLA
Libris förlag 2017
Isbn 978–91–7387–518–9
Läs mer på Libris webbsida.

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content