Annika gör yoga tillgänglig för fler

ERIKSDALSBADET, STOCKHOLM. För att få kännedom om Annika Metsäs yoga-verksamhet vill det till att man redan är gäst på Eriksdalsbadet i Stockholm. Eller har tur.

Marknadsföringen begränsar sig till några A4-affischer på badets anslagstavlor. Och rubriken Senioryoga är lite missvisande – även om det är mestadels äldre som hittat till verksamheten så passar den för betydligt fler grupper. Det visar bland annat Åsa Llinares Norlins medverkan.

– Jag såg lappen av en händelse när jag kom hit för att skälla ut min son som inte hade kommit hem i tid, säger hon.
Åsa Llinares Norlin har testat på yoga tidigare, men då har det inte fungerat.
– Dels ingår ofta avancerade rörelser, man står på händer och så, dels utgår man från att man står upp, och kan balansera. Och allt görs i högt tempo, säger hon.

Rätt tempo och rörelser
Annat är det under Annika Metsäs ledning. Med rätt tempo, rörelser som vänder sig till en bredare publik, och enkla hjälpmedel som, i Åsas fall, en tegelstensliknande kudde som kompenserar för hennes ena, kortare arm, utövas yoga på ett sätt som den växande gruppen av deltagare uppskattar.
– Vi hade rekord i antalet besökare förra onsdagen, då var vi tio stycken. I början var vi bara två tre personer, säger Annika, som är tacksam över att ledningen på Eriksdalsbadet gett henne grönt ljus.
– Gruppen är ju inte så stor, det handlar nog mer om en service, goodwill, än om pengar, säger hon.
Tack vare att intresset växer och besökarna är lojala och återkommer, har Annika i två omgångar fått lov att förlänga verksamheten.
– Vi startade vecka 37 och skulle hålla på till vecka 40. Sedan fick vi förlänga till vecka 44 och nu har jag precis fått klartecken att hålla på till vecka 47, säger hon.

Veckans timme
När veckans yoga-timme snart drar igång ska hon meddela den goda nyheten.
– De har sagt att de ska demonstrera för att få fortsätta. De är helt fantastiska och får mig att känna mig betydelsefull som instruktör, säger Annika.
Yoga i andra former finns även på Eriksdalsbadet.
Men Annika såg att dessa grupper inte vände sig till alla.
– Yoga handlar om att öka kroppskännedomen, och här utgår vi från väldigt enkla ställningar, säger Annika.

Underskattar deltagarna
Deltagarna har ofta visat sig klara mer än vad Annika väntat sig.
– Jag har underskattat den här gruppen, de orkar mer än vad jag trott, det är härligt att se, säger Annika.
Om det kommer tio personer i rullstol nästa vecka, skulle du klara att leda en sådan grupp?
– Då skulle jag behöva lite tid att tänka till, men jag tror att jag skulle klara det. Det finns alltid något för alla, yogan har så många olika positioner, säger Annika.