Armcykling blev Conrads nya sport

Konditionsträning med armcykel. Före detta elitsimmaren Conrad Hildebrand har hittat en ny uthållighetssport att satsa på. Och han hoppas att många fler upptäcker den.

För två år sedan satsade 17-årige Conrad Hildebrand stenhårt på simningen. Han tränade tio gånger i veckan med målet att komma med i landslaget. Men en olycka förändrade snabbt allting.

– Jag har alltid haft mycket överskottsenergi, och körde lite fritidssport i form av parkour när jag var i skolan. Jag skulle hoppa ut genom ett fönster på första våningen, men hade lite för mycket fart och fastnade med foten i fönsterkanten. Jag föll en och en halv meter och landade på huvudet, så nacken fick ta emot allt stryk, berättar Conrad Hildebrand.

Olyckan ledde till att han förlorade rörelseförmågan från bröstet och nedåt, samt förlorad fingerfunktion och nedsatt tricepsfunktion. Men träningsviljan och kärleken till idrotten finns kvar.

Idag satsar Conrad på rullstolsrugby och armcykling, och tränar numera i princip lika mycket som före skadan – det vill säga cirka tio pass i veckan.

– Det är nog rätt ovanligt att träna så mycket när man sitter i rullstol. Det tog ungefär ett halvår innan jag började träna någorlunda ordentligt, och då började jag med rullstolsrugby i Nacka Spiders. Men det har tagit ett och ett halvt års träning för att kunna satsa ordentligt.


Conrad har alltid tränat väldigt mycket. Sedan hösten tränar han armcykling på Rehab Station Stockholm i Frösundavik.

Sedan i höstas tränar Conrad armcykling på Rehab Station Stockholms depå i Frösundavik. Han tränar en gång i veckan och har redan fastnat för sporten.

– Det är ett väldigt bra alternativ om man vill ha uthållighetsträning. Det är svårt att göra något annat om man vill åt uthålligheten, det är inte så att man kan gå ut och springa direkt.

Han berättar att han alltid har levt för träningen och idrotten, och att han älskar att satsa fullt ut på något, att tävla och se resultat.

– Simningen är nog den sport där du kan träna mest, man tränar så himla mycket. Så det sitter fortfarande i skallen. Jag har inte tävlat i cykling ännu, men planerar att testa det och se hur det går, hur jag står mig mot motståndet.

Oavsett hur det går med tävlandet menar han att fler som sitter i rullstol borde testa armcykling.

– Det är den bästa träningen för den delen av kroppen man faktiskt kan använda. Och det är väldigt bra att träna någon form av uthållighet, det förbättrar både lungkapaciteten och blodcirkulationen, med allt positivt det medför.