Barnen som får en andra chans – tema i Föräldrakraft nr 1, 2013

Redan den 10 januari är Föräldrakrafts första utgåva 2013 ute hos våra prenumeranter.
Våra unika guider och teman om allt från mindfulness till kollo & resor hjälper dig att få en bra start på det nya året.
I årets stora tema om habilitering möter vi barnen som fått en andra chans.

I Tema Habilitering ställer vi frågan om vad som är ett värdigt liv. Vem ska bestämma när ett liv inte längre är värt att räddas, när det är dags att avbryta en insats eller skäl att inte sätta in en? Många barn som föds med de allra svåraste funktionsnedsättningarna, bemöts efter de första livräddande insatserna med tvekan från många läkare, som hänvisar till låg livskvalitet och därför föreslår olika behandlingsbegränsningar eller palliativ vård.

På de 92 välfyllda sidorna i övrigt möter du många intressanta personer, exempelvis kändisar som Jonas Helgesson och Maja Reichard. Och du får massor av tips och råd när det gäller exempelvis resor och kollo. Här får du veta mera om den aktuella utgåvan – från pärm till pärm.

Ledaren handlar bland annat om att föräldrar tvingas ta allt större ansvar, trots löften om förbättrat stöd från samhället.

Sören Olssons krönika ifrågasätter gamla sanningar: Måste man verkligen lida för att få vara fin?

NYHETER. Nya verktyg för att samtala med syskon om svåra saker.
Varnar för sämre tillgänglighet i ungdomsbostäder.
Fler avslag än bifall på nya ansökningar om assistans.
Böcker som Föräldrakraft gillar.
Debatt som chockar: Ett makabert steg tillbaka.
En trio som slåss för tillgänglighet
31 000 unga är chanslösa om stödet inte förbättras.
Handikappidrotten söker ny ledare.

HJÄLPMEDEL. Noah, 12, bloggar om hjälpmedel.
Dockhus på turné.
Homebasic skapar trygghet hemma.
Comai Dialog.
Leva & Fungera satsar på kommunikation.
Ett måste för dig som gillar snö?

INTERVJU med Jonas Helgesson: Jag gör det jag gör för att klara av att leva

LIVSSTIL & HÄLSA – en ny artikelserie som vi inleder med artikeln ”Lär dig hantera din stress” och en stor guide om mindfulness och 8 övningar som du kan prova på själv.

NPF – NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNING
Nya frisklor startas för att möta ökad efterfrågan.
Att få vardagen att fungera är viktigast.
Smartphone skapar självständighet.

TEMA HABILITERING handlar om barnen som får en andra chans.
Vem ska bestämma när ett liv inte längre är värt att räddas, när det är dags att avbryta en insats?
➤ Möt Livs familj som alltid krävt fulla insatser.
➤ Möt Felicias familj som valde att avbryta insatserna men ändrade sig.
➤ Möt läkaren som ger barnen en andra chans – och själv har tagit den.
➤ Läs vår guide om behandlingsbegränsningar – vad är det som gäller egentligen?

TEMA PERSONLIG ASSISTANS lyfter perspektivet från dagens fuskdebatt och ställer frågan ”varför har vi personlig assistans?” Flera kända och okända personer berättar om livet med assistans och hur svårt det annars skulle vara att leva ett självständigt liv.
Skådespelaren Jonas Franksson, simstjärnan Maja Reichard, mamman Elisabeth Thomas, Emma Johansson och Merja Paloposki medverkar i reportage och intervjuer.
Temat har också en analys av de 8 mest aktuella frågorna kring nya regler mot fusk: ”Stopp för fusk eller kollektiv bestraffning?”

TEMA KOLLO & LÄGER
Att åka på läger är bra för självständigheten. Det säger Oscar, som sedan tioårsåldern varit på läger varje sommar, och nu själv är ledare. Du får tips och råd av både Oscar och många andra i 2013 års stora kollotema. Här finns bland annat tips från 17 olika arrangörer av kollon.

TEMA RESOR
Ett hotell mitt ute i djungeln var kanske inte det bästa valet f¬ör familjen som har en tjej som sitter i rullstol. Men Ammi och Stefan ville passa på medan dottern Therese fortfarande var liten och kunde bäras.
I det här temat möter du dels Therese och hennes mamma, dels Niklas som åker till Spanien med sin pappa. Två av många familjer som aldrig tröttnar på att resa även om det ibland är mer utmaning än avkoppling.

IDROTT. Ingen vill vara syndabock. På idrottssidorna intervjuas Anders Forslund, idrottslärare i rullstol. Han berättar hur skolidrotten fungerade när han växte upp och ger sina bästa tips på hur skolorna idag an få alla att vilja vara med på idrotten.

DEBATT. ”Upprörande att kommunen tvångsflyttar den unga kvinnan.” Marika Jardert är upprörd och arg över hur en ung kvinna behandlas av sin hemkommun.

PLUS. Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 50-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.

Trevlig läsning!

PS. Du som vill beställa en prenumeration på Föräldrakraft kan göra det på den här sidan.