Berlin maraton lockar rullstolsburna

Olle Svensson, Ebba Johansson och ytterligare 13 personer har anslutit till Team Utmaningen och tränar nu regelbundet, några med sikte på maraton redan nästa år.

Östergötlands handikappidrottsförbund gick för ungefär en månad sedan ut med ett upprop till rullstolsanvändande individer att träna och utmana sig själva, bland annat i syfte att ställa upp i Berlin maraton nästa år.

15 deltagare har sedan dess antagit utmaningen och tränar nu varje vecka på Campushallens friidrottsbanor i Linköping.

– Vi körde igång efter sommaren i samband med ett motionslopp. Av dem vi nådde ut till har det blivit 15 personer som är med och kör idag, säger Mattias Täck, idrottskonsulent i Östergötlands handikappidrottsförbund.

Alla kan dock inte ha maraton som mål.

– Det är viktigt att man hittar utmaningar för de yngre, som inte får vara med i maraton. Vi har också, för att nämna ett exempel, en person med cp-skada som inte heller kan sikta på just maraton. Det är så himla individuellt, men vi har en duktig sjukgymnast som hjälper oss med att sätta upp individuella mål. Vårt nästa mål är att köra Lilla Utmaningen, för dem upp till 15 år säger Mattias Täck.

Ett av de viktigaste syftena för Team Utmaningen, som projektet kallar sig, är att erbjuda en chans att träna utanför sjukhusmiljö.

Kan man börja träna idag och redan nästa år klara ett maraton?

– Gruppen är blandad. En av killarna har kört ett maraton tidigare, och några av dem som är med känner vi inte alls till från tidigare, utan de har kommit från rehabiliteringen. Enligt experterna på universitetssjukhuset ska man kunna klara Berlin maraton, som är ett flackt och förhållandevis lätt maraton, om man har skapliga grundförutsättningar.

Av de 15 personer som nu tränar är fyra tjejer.

– Det är ganska bra, tycker vi, säger Mattias Täck.

Bakgrunden till Team Utmaningen är att friidrott och motionsidrott för rullstolsburna minskat kraftigt i länet, vilket man nu vill ändra på.

– För ett 20-tal år sedan fanns det en stor mängd rullstolsåkare i Östergötland som kontinuerligt tränade kondition, dessa motionärer siktade varje år mot att åka Berlin maraton och deltog även på andra friidrotts– och motionstävlingar.

Vill du veta mer kan du kontakta Mattias Täck, 076-345 06 89
eller besöka www.ohif.se