De firar ljudbokens framgångar med ett nytt pris

FotoAlla som har svårigheter att läsa böcker kan se fram emot allt fler och bättre ljudböcker. Idag instiftade ljudboks-pionjären Iris tillsammans med skådespelaren Peter Stormare ett nytt ljudbokspris.

Det är inte bara personer med dyslexi, synskador och andra svårigheter som har nytta av ljudböcker. Även skådespelare som Peter Stormare uppskattar den nya läsrörelsen.
– Jag kan läsa en ljudbok vid tillfällen och på platser där det inte fungerar med en vanlig bok; som när jag sitter på motionscykeln, joggar, kör bil och så vidare. Som skådespelare är dessutom rösten väldigt viktig för mig och jag tycker att en riktigt bra uppläsare ger en extra dimension till en redan bra bok, berättar Peter Stormare.

– Min mamma som är 80 år har börjat ”läsa” böcker igen sedan ljudboken blev populär och lättillgänglig, säger Peter Stormare.

Det är synskaderörelsens bolagsgrupp Iris som tagit initiativet till det nya ljudbokspriset som kommer att delas ut för första gången på nästa års bokmässa i Göteborg.
– Vi vill göra ljudboken mer tillgänglig för alla. Den första ljudboken lästes in på Iris, vilket gör att det är en självklarhet att det är vi som instiftar och delar ut priset, säger Marlene Terkowsky, koncernchef för Irisgruppen.

Priset ska gå till den ljudbok som förmedlar bästa upplevelsen baserat på tolkning och berättelse.
Antalet sålda ljudböcker under 2007 var 939 000.