Nyheter

De lyfter anhörigfrågor genom att springa och cykla

pontusoscarsson 0846 667 0

 

Anhörigas riksförbund tar ett helt nytt grepp för att uppmärksamma anhöriga.
– Vi står för anmälningsavgiften om du anmäler dig till någon hälsofrämjande aktivitet, till exempel Vårruset, Blodomloppet,  simning eller cykling, säger Pontus Oscarsson förste vice ordförande i Anhörigas Riksförbund.

– Huvudsaken är att det är en aktivitet som innefattar rörelse och att du deltar utifrån dina egna förutsättningar.

Förbundet sponsrar även med en t-shirt som ska användas under den hälsofrämjande aktiviteten. Kravet är att man är medlem i en anhörigförening eller direktansluten i förbundet.

– Vi ser gärna att man fotograferar eller filmar aktiviteten och delar sina bilder och videoklipp i sociala medier med hashtagen #anhörig2015 eller via mail och MMS, säger Pontus.

Han hoppas att satsningen ”Uppmärksamma anhöriga genom rörelse” blir startskottet för en bättre psykisk och fysisk hälsa bland anhöriga.

– Det ger positiva effekter för våra närstående och minskade hälso- och sjukvårdskostnader för samhället. Det lyfter även fram anhörigas tuffa villkor och lockar förhoppningsvis fler medlemmar till Anhörigas riksförbund, säger Pontus Oscarsson.

– Om du är anhörig och ger omfattande omsorgsvård påverkas din hälsa många gånger negativt av det  ansvar du tar. Det försvårar ofta dina möjligheter till egna aktiviteter som socialt umgänge och träning. Det skapar en folkhälsoklyfta mellan anhöriga och övriga grupper i samhället som vi måste försöka minska.

Intresset är redan stort och satsningen sker tillsammans med huvudsamarbetspartnerna Frösunda Omsorg och SCA/Tena.
– Vår ambition är att det inte ska bli en dagslända utan en återkommande aktivitet, en folkrörelse med början under nästa år. Vi har tillsatt en grupp som undersöker möjligheterna hur det ska kunna bli verklighet, säger Pontus Oscarsson.

– För många är det ett stort steg att anmäla sig till ett lopp. Det tog en stund innan jag hittade tävlingen för mig och min familj, det blir Blodomloppet i Stockholm den 2 juni. Det behöver inte gå fort, vi kommer ta det i vår egen takt. Det viktiga är att röra på sig för att det är bra för hälsan.

– Vårt mål som organisation är att bli bredare och attrahera fler anhöriga. Många ser sig inte som anhörig. Det var likadant med mig – jag förstod inte att jag var anhörig och hade rätt till stöd som anhörig förrän en vän uppmärksammande det för mig, säger Pontus.

– En organisation med mångfald blir attraktiv för att den kan se och möta alla anhörigas behov. Vi vill även ge varje medlem möjlighet att utveckla sin förmåga och motivation. Lika viktigt är det för oss att se den anhörige som en kompetensgivare och att allas kapacitet tas tillvara, säger Pontus Oscarsson.

   

 

Denna artikel handlar om

ANNONSER
 • Annons för Unik Försäkring
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Etac Sulky R82 Cricket
 • Annons för Särnmark
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för HD Motion
 • Annons för Mini Crosser X
 • Annons för Fremia
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för STIL
 • Annons för JAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *