De prioriterar unga med funktionsnedsättningar

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker i morgon torsdag musikteatern Freja i Jönköping.
– De har uppenbarligen ett stort hjärta för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar, säger Ingrid Sindahl Norelius, grundare av Freja.

– Det är så roligt att Kronprinsessparet prioriterar ungdomarna som både är amatörer och har funktionsnedsättningar med diagnoser som aspergers, adhd och autism, säger Ingrid Sindahl Norelius.

Ingrid, som är grundare av Freja musikteater i Jönköping, är mycket glad för att det är just dessa ungdomar som kungligheterna vill träffa. De har betonat att de både vill få lite smakprov från musikteaterns föreställning och familjära samtal med ungdomarna.

Varför tror du att de är så måna om att få se er teaterföreställning och prata med ungdomarna?
– Kronprinsessan har vi varit i kontakt med tidigare när vi fått bidrag från Victoria-fonden, dels till ett sommarläger på Visingsö, dels till att kunna åka på teaterfestival i Kalmar.
– När vi var i Kalmar filmade SVT oss och reportaget sändes i samband med Kronprinsessan Victorias födelsedag för två år sedan. Vi skrev också och tackade för bidraget och skickade med lite teckningar.

– Freja skickade också en inbjudan 2008 till Kronprinsessan Victoria att se urpremiären på Måsen Johanna. Det kunde hon tyvärr inte, men vi fick ett vänligt brev att hon och Drottning Silvia tittat på dokumentärfilmen om Freja som vi skickade med inbjudan.

Vad tror du att ungdomarna och Kronprinsessparet kommer att prata om?
– Det blir nog mest Kronprinsessparet som ställer frågorna. Våra ungdomar är nog alldeles för blyga för att ställa egna frågor. Men två av våra ungdomar, Lasse och Beata,  ska gå med mig till residenset på fina middagen med Kronprinsessparet. Där blir nog fler tillfällen att få samtala med Kronprinsessparet.

Hur upplever du och ungdomarna att kronprinsessparet ska besöka er?
– Fantastiskt roligt och hedrande och ärofullt och – väldigt nervöst och pirrigt. Allt på en gång!

Vad tror du att besöket kan betyda för ungdomarna i Freja?
– Att politikerna ska få upp ögonen för Freja Musikteaters betydelse så att ungdomarna ska kunna få betalt för att de spelar teater i Freja och därigenom  kunna åka på turné på dagtid och visa upp sig. Det är något de verkligen önskar.