”Den ultimata handikapp­sporten”

Victor Johansson, 25 år, har spelat 26 landskamper och vunnit Sverigeserien tre gånger. I sin klubb Nacka HI är han en stor förebild för många av de yngre spelarna.

Hur kommer det sig att du började med innebandy?

– Jag har varit väldigt intresserad av innebandy sedan barnsben. På lågstadiet var det oftast jag som vaktade kassen på skolgården, med en keps till plock. Jag och mina skolkamrater lyckades ta brons i skolmästerskapen som innefattade hela Stockholmsområdet. Jag var överlycklig över min första medalj.

Hur kom du i kontakt med rullstols­innebandyn?

– Några år senare såg jag en annons i RBU-tidningen om rullstolsinnebandy och då väcktes den gamla glöden från skolmästerskapet till liv igen. Jag gjorde min första träning med Nacka HI och kände direkt att jag hittat mitt livs sport. Här fick jag möjlighet att vara utespelare och tävla på lika villkor.

Vad är det bästa med sporten?

– Först och främst är det en väldigt enkel sport att utöva. Du behöver en rullstol och en klubba, det är allt. Jag tror rullstols­innebandy är den ultimata handikappsporten eftersom många personer med olika funktionsnedsättningar kan utöva den. Inlärnings­perioden är dessutom kort.

Vart vänder man sig om man är intresserad av att börja?

– Rullstolsinnebandy finns på flera orter i landet och bäst är att kolla Sverigeseriens hemsida, där du kan hitta ett lag nära dig.

Har du något tips till nybörjare?

– Skaffa bra material tidigt. Det är viktigt att ha en bra sportstol om man vill satsa. Oftast har klubbarna sportstolar att låna ut, men det finns också fonder att söka för att kunna köpa en stol. Tänk på att sitta väl fastspänd så du kan styra rullstolen med kroppen när du åker. Viktigt är också att ha en bra klubbfattning, det finns lite olika sätt att hålla klubban men fråga gärna någon tongivande profil i ditt lag hur han håller så får du ett bra svar.  

– Och var inte rädd för att smälla på, i början kan det vara lite läskigt men sen kommer man in i det. Rullstolsinnebandy är en tuff och underhållande sport.