”Det är trevligare här nu”

Isabella, 5, är på barnakuten med mamma Kristina och pappa Rickard idag. Hon har haft ont i ett ben ett tag och mamma och pappa har trott att det är växtvärk.  Men de senaste dagarna har hon börjat halta och familjen är här för att se om det beror på något annat.

Halv nio i morse kom de hit, och nu är klockan nästan 12. Isabella har röntgat benet och nu ska hon strax få lämna blodprov. Därefter ska familjen få åka hem. Om tre veckor blir det återbesök.

Här sitter de nu och väntar i Gullan Grodas behandlingsrum.

De har varit på akuten flera gånger tidigare, både med storebror och med Isabella. Mamma Kristina tycker att det är mycket trevligare här nu. Pappa Rickard nickar och säger:

– Det är inte roligt att vara på sjukhus för egen del, men det är ännu värre när man är här med sitt barn. Man sitter mest och väntar.

En sköterska kommer in för att förbereda Isabella på provtagningen. Hon får en värmepåse som hon ska hålla mellan händerna. Sköterskan pekar på klockan med alla djuren och säger ”När den långa visaren är på hunden får du ta bort påsen”.
 


Isabella vill ha sin tatuering som hon fick på röntgen. Mamma hjälper henne.

Om Rickard fick önska skulle de vilja att det fanns möjlighet för Isabella att titta på film här inne, som borta i väntrummet på röntgen.

– Det får tiden att gå… Men det vore förstås ännu bättre att få ned väntetiden.

Kristina avbryter:

– Och bemötandet är ännu viktigare. De är fantastiska här. Men det är svårt att gå iväg och handla mat om man är ensam med sitt barn. På kvällen finns inte ens något att köpa, säger Kristina, och

Rickard säger:

– Ovissheten om hur länge man ska vänta är jobbig. Om man visste hur länge man ska vara kvar, eller när läkaren kommer, så skulle det vara lättare. Men de vill aldrig ge sådana raka besked. När man inte vet vad som ska hända blir man jättestressad. Man behöver något att förhålla sig till, kunskap som lugnar.

Isabella börjar bli hungrig men så fort hon har klarat av sticket i fingret ska familjen åka hem. Då ska hon både få klubba och välja vilken lunch hon vill ha.

– Köttfärssås och spagetti!