Det händer alltid något på Föräldrakraftscenen

På Föräldrakraftscenen på mässan Ett Bra Liv 2010 får du chansen att träffa stjärnan från tv-serien I en annan del av Köping. Succén förändrade mycket i hennes liv och hon utsågs till Årets kvinna. På scenen möter du Linda Hammar i ett samtal med Föräldra­krafts Sara Bengts­son om livet, kärleken och drömmarna.

Ett Bra Liv med För­äldra­kraft­scenen äger rum under tre dagar, den 29 september–1 oktober, på Stockholms­mäs­san i Älvsjö.
Programmet på Föräldra­kraftscenen är fyllt av kärlek & kämpaglöd, underhållning och praktiska tips & råd.
Här får du några bra skäl att boka in ett eller flera besök:

1. Nolltolerans mot kränkningar i skolan. Barn- och elevombudet Lars Arr­henius berättar om hur vi kan få en skolmiljö fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Ett bra tillfälle att få direktkontakt med BEO som gör mer mot mobbing än någon annan.

2. Rose-Marie Millberg är Sveriges första kvinnliga dragracingförare. För 30 år sedan födde hon Peter som under förlossningen fick syrebrist. Detta har präglat Rosies liv. Hennes berättelse är fylld av sorg, glädje och en fantastisk kämpaglöd.

3. Nyfödd och sjuk – vad innebär det? Överläkaren Mats Blennow berättar om vad det kan innebära samt om vikten av forskning kring för tidigt födda.

4. Möt Sveriges första riksdagsledamot i rullstol! Vi hoppas att David Lega är på plats, sedan han sannolikt blivit invald till Riksdagen vid valet den 19 september 2010.

5. Det perfekta gruppboendet – en önskedröm? Ulf Uddsten från FUB tipsar om vad föräldrar bör tänka på när deras ungdomar ska flytta hemifrån. Även andra anhöriga till personer på gruppboende har glädje av denna föreläsning.

6. Daglig verksamhet, så blir den utvecklande för människan. En presentation fylld av tips och råd om hur man skapar en verksamhet som verkligen blir utvecklande för deltagarna.

7. Funkisbyrån bjuder på både modevisningar och underhållning med sina populära modeller!

8. Motivation till aktivare fritid. Att gå från att ha tråkigt och vara ensam till att ha roligt och umgås med andra är ibland svårare än man kan tro. Hur man kan göra för att det ska bli lättare att komma igång tipsar Ewa Rolén och Therese Rykatkin från Livstilsprojektet om.

9. Hinder och underlättare för motion. Hur påverkas personer med funktionsnedsättning av omgivningen när de vill motionera, och vad kan man göra för att underlätta? Linda Junker från Puffa Träningscenter och Livs­stilsprojektet har koll på både forskning och praktik.

10. Hur kan man hjälpa personer med rörelsehinder eller utvecklingsstörning att hitta och regelbundet vara med på roliga fritidsaktiviteter? Ewa Rolén och Linda Junker presenterar nya idéer från Livsstilsprojektet.

11. Underhållning från Stora Blå Kultur som ställer upp med Xylofonorkestern och Lilla kvartetten. Stora Blå är en kulturellt inriktad daglig verksamhet hos Carema Care.

12. Kommunikation med assistans. Love och hans mamma Jessica berättar hur de tillsammans med arbetsterapeut och logoped byggt upp ett sätt för att kommunicera med alternativ kompletterande kommunikation, AKK. Idag gör Love sig förstådd trots ett icke talat språk. Han använder sina personliga assistenter som mänskliga hjälpmedel för att göra sin röst hörd.

13. Agnetha Mbuyamba, RBU, presenterar organisationens senaste årsrapport med nya förslag om hur man förbättrar tillgängligheten.

14. Ulles mamma – författaren och chefredaktören Elisabeth Sandlund berättar om livet med sin vuxna handikappade dotter.

15. Hiphopartisten Madodds medverkar med både underhållning och skivsignering.

16. Lyssna på Stefan Jansson, känd från dokumentärserien Köpings Hillbillies. Stefan har spelat rugby sedan han var 14 år och satsar stenhårt på sin idrott. Stefan föddes med en nervskada och har fysiska begräsningar i armar, fötter och ben och sitter i rullstol. Han vill leva som vanligt trots sin funktionsnedsättning och vägrar att behandlas annorlunda. På Föräldrakraftsscenen berättar han om idrotten, sitt liv och sina mål. Han berättar också om hur han genom rätt stöd kan leva ett liv som alla andra, och genom Team Frösunda fokusera fullt ut på sin idrott och därmed nå sina mål. Hans mål är att bli bäst på det han gör!

 

Programmet dag för dag på Föräldrakraftscenen

Onsdagen 29 september 2010
10.30 Hinder och underlättare för motion. Linda Junker från PUFFA Träningscenter.
11.00 Musikunderhållning med Stora Blå Kultur.
11.30 Linda Hammar, samtal med Sara Bengtsson från Föräldrakraft.
12.30 Det perfekta gruppboendet – en önskedröm? Ulf Uddsten, FUB.
13.00 Personlig assistans – livsviktig reform under press. Agnetha Mbuyamba, RBU.
13.30 Ulles mamma. Elisabeth Sandlund berättar om livet med sin vuxna dotter.
14.00 Modevisning med Funkisbyrån.
14.30 Stefan Jansson från dokumentärserien Köping Hillbillies och deltagare i Team Frösunda berättar om idrotten, sitt liv och sina mål.
15.00 Programpunkt ej klar.
15.30 Artisten Madodds, Hip Hop-framträdande och skivsignering.

Torsdagen 30 september 2010
10.30 Livsstilsprojektet presenteras av Linda Junker och Ewa Rolén.
11.00 Musikunderhållning med Stora Blå Kultur.
11.30 Ska det här vara konst? Vad skulle det annars vara? Om konstfärdighet i LSS- verksamheter. Gunilla Lagergren, konstskolan Linnea och Ninna Hultgren Borg, Ateljé Inuti.
12.00 Preliminärt: David Lega, landets första riksdagsledamot (?) som använder rullstol.
12.30 För att kunna vara delaktig, måste jag få hjälp att förstå. Rinkeby/Kista dagliga verksamheter, Anna Ohlsén och Ann-Sofi Paulsson från enheten Ateljén.
13.00 Nolltolerans mot kränkningar i skolan. Barn- och elevombudet, Lars Arrhenius.
14.00 Modevisning med Funkisbyrån.
14.30 Nyfödd och sjuk – vad innebär det? Mats Blennow.
15.00 Rose-Marie Millberg, YoMamaCrew – Be the different you.
15.30 Artisten Madodds, Hip Hop-framträdande och skivsignering.

Fredagen 1 oktober 2010
10.30 Puffa: Motivation till aktivare fritid, Ewa Rolén och Therese Rykatkin.
11.00 Musikunderhållning med Stora Blå Kultur.
11.30 Ska det här vara konst? Vad skulle det annars vara? Om konstfärdighet i LSS-verksamheter. Gunilla Lagergren, konstskolan Linnea och Ninna Hultgren Borg, Ateljé Inuti.
12.00 Ungdomar med Asperger syndrom -att mötas i samtal. Diana Lorenz- författare, socionom och utbildad psykolog.
12.30 LOV (Lag om valfrihet) – Möjligheter, risker och praktik. Emanuel Mörk, FUB.
13.00 Kommunikation med assistans. Subtil kommunikation, utan ord och tecken.
13.30 Programpunkt ej klar.
14.00 Modevisning med Funkisbyrån.
14.30 Musik med Love Molin som spelar cymbaler.

Reservation för ändringar.

Välkommen till Ett Bra Liv på Stockholmsmässan i Älvsjö!