”Det här har jag längtat efter hela veckan”

På torsdagsmorgonen startade Föräldrakraftdagen i Högskolan i Visby. Det första av dagens sju seminarier handlar om unga och unga vuxna med Aspergers syndrom och högfungerande autism. ”Det här har jag längtat efter hela veckan”, var reaktionen från en av seminariebesökarna.

Dagens första seminarium blev fullsatt med föräldrar och personal intresserade av verktyg för att arbeta med unga med Aspergers syndrom.Föräldrakrafts seminarielokal i Högskolan, rum E30, blev fullsatt direkt när Jeanette Johansson-Ånmark inledde seminariet om ”en verktygslåda i arbetet med unga”. Arrangör av detta seminarium var Solhagagruppen.

Här är hela torsdagens (8 juli) program i Högskolans rum E30 i Visby.

10.00-10.45
En verktygslåda i arbetet med ungdomar och unga vuxna med Aspergers syndrom och högfungerande autism. Seminarium anordnat av Solhagagruppen. Högskolan, sal E30.

11.00 -11.45
Så här blev det för mig. Så kan lärare och föräldrar förstå vad det innebär att vara elev med ADHD. Ann Lund, Hjälpmedelsinstitutet. Högskolan, sal E30.

12.00 -12.45
Varför behövs en ny organisation inom LSS-området? Göran Fredriksson, VD för Frösunda och branschordförande inom personlig assistans i Vårdföretagarna, berättar om framtid och möjligheter, och varför den nya branschorganisationen för boende och daglig verksamhet behövs. Arrangör: Frösunda. Högskolan, sal E30.

13.00-13.45
Sällsynta diagnoser, vårdens utmaning! Vi är sällsynt många, var ska vi lägga vår röst? Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Ågrenska. Seminarium med Kenneth Johansson, C, och talespersoner för andra partier. Högskolan, sal E30.

14.00 -14.45
Jämställdhet en förutsättning för jämlikhet. Forum – Kvinnor och Funktionshinder. Karin Hjalmarsson. Högskolan, sal E30.

15.00 -15.45
Ingen kan göra allting men alla kan göra något. Inspirationseminarium kring kreativitet och livsglädje i omsorgen anordnat av Carema Care. Deltagare är Helena Söderqvist, rektor, Anna Wallentin, ansvarig för daglig verksamhet, Lotta Mårtensson och Anna-Maria Jakobsson, Kommunikation, Carema Care. Högskolan, sal E30.

16.00-16.45
Vikten av att bara få vara förälder – självkänsla, självförtroende och framtid för barn med funktionsnedsättning. Nilian Lauberg, mamma till Zamuel, 15 år, och Cecilia Ekholm, Särnmark, föreläser. Arrangör: Särnmark. Högskolan, sal E30.